Fortsatta protester i Polen

2:54 min

I Polens huvudstad Warszawa har protester i och kring parlamentsbyggnaden nu pågått i nära en vecka.

En grupp ledamöter från oppositionen befinner sig inne i parlamentets plenisal och säger att de tänker stanna tills alla deras krav på bland är mötta, krav på bland annat en ny budgetomröstning som ersätter den som ägde rum under stort tumult i fredags kväll.  

På onsdagen väntas EU-kommissionen kommentera den senaste utvecklingen.

Polens regering har fördömt protestaktionerna som ett försök att destabilisera samhället. Samtidigt börjar många invånare få nog av den totala bristen på politiskt samarbete, rapporterar vår korrespondent Thella Johnson.

Utanför Sejmen, parlamentet i centrala Warszawa, syns poliser precis överallt. De flesta bär vanlig uniform, en del är fullt kravallutrustade. De står i klungor på tio i gathörn, framför grindar och längs trottoaren, där det sedan ett par dagar tillbaka löper kravallstaket.

Det som började som en regeringskritisk protest av och för polska journalister som skulle få nya förhållningsregler för vistelse i parlamentsbyggnaderna, har utvecklats till en kris som hotar att sträcka sig över julhelgerna eller ännu längre. Ingen vet.

Sedan i fredags kväll finns grupper av demonstranter här framför Sejmen under dygnets alla timmar. I andra delar av Warszawa och Polen har människor samlats till stöddemonstrationer. Men det har även hållits stödmanifestation för regeringspartiet PiS.

– Det är hemskt. När partierna inte kan komma överens splittrar det också människorna i samhället, säger Zofia medan hon skyndar förbi den lilla julmarknaden på Plac Konstytutcji.

– Hur det kommer att utvecklas härifrån vill jag inte ens gissa, vi är för delade just nu, säger hon.

Protesterna mot PiS-regeringen har varit mer eller mindre konstanta i ett års tid. I Polen finns idag två politiska läger med två vitt skilda världsbilder.

Regeringssidan anser att oppositionen är dåliga förlorare som vägrar acceptera fjolårets valresultat. Oppositionen kräver att regeringen drar tillbaka de nya lagar de introducerat gällande författningsdomstolen i Polen och landets statliga medier, som PiS-regeringen tagit ett starkare grepp om.

Efter helgens kontroverser har bägge nu ytterligare punkter på sina listor.

Oppositionen anser att PiS missbrukar sin majoritet i parlamentet och i fredags genomförde en olaglig votering om statsbudgeten, utan insyn och möjlighet för alla politiker att rösta. Därför fortsätter de att ockupera plenisalen tills omröstningen genomförs på nytt, förklarar en av de protesterande ledamöterna Rafal Trzaskowski, på telefon inifrån den låsta salen.

– Vi är beredda att sträcka ut en hand om vi får löfte om att voteringen görs om. Den gick till på ett skandalöst vis, säger Rafal Trzaskowski.

En av PiS parlamentariker, den mångårige ledamoten Marek Suski, kallar oppositionens agerande oansvarigt.

– Den här gången har de faktiskt gått för långt. Att blockera parlamentssalen och talmannens stol är inte acceptabelt på något sätt, säger han.