Skåne

Migrändrabbade i kö för botoxbehandling

4:28 min

Allt fler skåningar söker behandling med den muskelavslappnande medicinen Botox mot sin migrän. Men bara en bråkdel av dem får behandlingen. Den allmänna sjukvården har nämligen inte kapacitet nog för att ge medicinen och de privata alternativen är få.

Många står i kö till Stortorgets neurologmottagning i Helsingborg; en privat klinik, som nu har tvingats sätta stopp för nya patienter.

– Det finns ett stort uppdämt behov i den här patientgruppen, det har varit en lavinartad ökning av patienter. Nu har vi 1,5 års kö, säger Johan Nyberg, neurolog på Stortorgets neurologmottagning.

2011 godkände Läkemedelsverket Botox som behandling mot kronisk migrän. Men att få den diagnosen är inte helt lätt. Kunskapen på vårdcentralerna är bristfällig, säger Johan Nyberg, vars klinik är den största vårdgivaren i Skåne för den här behandlingen. En av patienterna, 65-åriga Percy Pramborn, säger att hans liv såg helt annorlunda ut innan han påbörjade sin behandling för två år sen.

– Det påverkar ju omgivningen, familjen. Det var ju trist men de vande sig ju också vid att pappa hade ont igen.

Percy hade migränanfall varje vecka och då var det bara att gå ner i sovrummet i källaren, dra för gardinerna och lägga sig. Han hade provat det mesta innan han kom hit, smärtstillande tabletter, akupunktur och besök hos naprapat. Men inget hjälpte i längden. Sedan blev han tipsad om den här behandlingen. Han var tveksam till en början men efter två år av injektioner är han glad att han fick möjligheten att komma hit eftersom hans migränanfall bara kommer ungefär en gång i månaden numera.

Jag är gladare och hela livet är mycket bättre. Jag har aldrig haft det så bra som nu. Det här har varit fantastiskt.

Få erbjuder

Forskning visar att 70-80 procent av dem som får botoxbehandlingen blir hjälpta. De blir inte helt smärtfria men får färre och mindre smärtsamma anfall. Men en remiss garanterar inte att du faktiskt får den här behandlingen, säger läkaren Johan Nyberg. Det finns för få vårdinstanser som erbjuder den. Region Skåne vill inte satsa på den här patientgruppen menar han. Medicinen är för dyr. Dessutom råder det delade meningar om hur många som faktiskt lider av kronisk migrän. Johan Nyberg säger att det handlar om 10 000 personer bara i Skåne medan man på Region Skåne pekar på en siffra på ungefär 1 000 personer.

– Jag tycker att det stora problemet är att så få som ger den här behandlingen och att den offentliga vården inte tagit sitt ansvar för den här patientgruppen, säger Johan Nyberg, neurolog.

Stopp för nya patienter

200 migränpatienter blir behandlade med botox mot migrän på den här kliniken varje år. 100 patienter till i den offentliga vården och på en annan privat klinik. Avtalet som Johans klinik har med Region Skåne innebär att det finns ett tak för hur många remitterade patienter de får ta emot innan de förlorar sin ersättning. I höstas slog de i taket och kände sig tvingade att sätta stopp för nya patienter.

– Det känns fruktansvärt frustrerande. Eftersom de flesta fortfarande är odiagnosticerade så tror jag gruppen kommer öka, alltså inte förekomsten i befolkningen utan de som vet att behandlingen finns och behovet kommer bli uppenbart för sjukvården med tiden.