Italien kommer troligen rädda sin storbank

1:39 min

Den italienska storbanken Monte dei Paschi di Siena ser inte ut att lyckas öka kapitalet för att rädda banken innan tidsfristen går ut och därför blir det allt troligare att den italienska staten i stället räddar banken.

Onsdag klockan två går tidsfristen ut för privata investerare att öka kapitalet i den italienska storbanken Monte dei Paschi di Siena och om ytterligare ett dygn måste institutionella investerare ha anmält sitt intresse. Banken har bara lyckats få in 500 miljoner Euro (= 5 miljarder svenska kronor) av de fem miljarder euro (50 miljarder) man behöver i nytt kapital innan årsskiftet. Då har Europeiska centralbanken, ECB sagt att nytt kapital måste ha kommit in och bankens dåliga lån måste vara lösta.

Länge hoppades den italienska storbanken på att en miljard euro skulle komma från en investeringsfond i Qatar, men den verkar ha dragit sig ur tillsammans med flera andra möjliga investerare, efter den politiska turbulensen i början av december, med Italiens nej i folkomröstningen och premiärminister Renzis avgång.

Regeringen förbereder nu istället ett annat scenario.

Enligt italienska medier kommer regeringen idag att formellt begära att få öka skulderna till 20 miljarder euro (195 miljarder) för att kunna rädda inte bara Monte dei Paschi utan även andra krisande banker.

Monte dei Paschi är världens äldsta bank, men den har klassats som en av de svagaste storbankerna i EU. Staten har in i det sista hävdat att det är marknaden som måste rädda banken, att staten går in, är sista möjligheten för att rädda spararnas pengar.