#YTTRANDEOFRIHETEN

Ingen mediefrihet i Vietnam - bloggare fängslas

8:19 min

I Vietnam kan man dömas för "missbruk av den demokratiska friheten". En tänjbar lag som tillsammans med många andra gummilagar flitigt används mot journalister och bloggare som skriver om politik och miljö. Ofta  frihetsberövas de och anklagas för brott mot staten.

I reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för i år placerar sig Vietnam på plats 175 av 180. Alltså endast fem platser från den absoluta botten.

Och om man börjar blogga om religion, kräva mer politisk frihet, miljöbrott  eller kritiserar regeringen då får man räkna med att staten gör allt för att tysta dig säger bloggaren Trang när vi träffas i Hanoi.

– Först är det försöken att tysta dig, sedan pressar de alla i din närhet för att de i sin tur ska pressa dig att sluta. De försöker få din arbetsgivare att sparka dig och kanske fryser ditt bankkonto så ingen kan skicka pengar till dig. Och dessutom riskerar du att misshandlas av polisen, säger Trang och fortsätter

– Och ofta grips du och tas i förvar förvar och kanske sätts i fängelse. Det är bara något av det du riskerar att utsättas för om du uttalar dig politiskt mot regeringen, säger  Trang som bland annat skriver för den engelskspråkiga nätsidan Vietnam Right Now.

Så sent som i helgen greps ännu en bloggare, Nguyen  Danh Dung, för att som det skrivs i statliga medier ha missbrukat den demokratiska friheten i den blogg och den Youtube-Tv-kanal han skapat.

På ett videoklipp på VietNamNet landets största statliga nätbaserade media visas hur Nguyen  Danh Dungs dator tejpas igen och beslagtas. Detta gör att antalet bloggande journalister i förvar nu steg till nio. Men totalt har Amnesty International funnit minst 84 samvetsfångar i Vietnam. Det inkluderar bloggare men också de som strider för sin mark, politiska och religiösa aktivister, men även advokater som jobbar för mänskliga rättigheter.

En av de mer uppmärksammade bloggare som gripits är den 37-åriga tvåbarnsmamman Quynh som bloggat under pseudonymen Me Nam som översatt betyder Mother Mushroom. Den 10 oktober i år greps och är nu anklagad för brott mot staten. Ingen har fått besöka henne.

Men ingen tillåts heller besöka hennes hem. Vännen Duong Lâm, berättar att, han misshandlades svårt av polisen när han försökte i våras.

– Polisen och myndigheterna gjorde allt för att stoppa mig från att träffa Mother Mushrooms barn. De är fyra och tio år gamla och bor nu med sin mycket gamla mormor, säger Duong Lâm och lägger till att när han inte gav upp sin försök så blev han misshandlad av lokalpolisen.

Mother Mushroom skrev bland annat kritiska inlägg om regeringens agerade mot det Taiwanesiska företaget Formosa som låg bakom ett giftutsläpp som gjorde att flera ton död fisk flöt upp utanför Vietnams kust.

Hon är nu anklagad för att ha publicerat propaganda mot staten och riskerar 12 års fängelse. 

– Vi har försökt lämna mat, medicin och kläder men vet inte om hon fått det, säger Duong Lâm.

Den svenska ambassaden i Hanoi höll nyligen ett tvådagars seminarie om media och kommunikation för de statligt registrerade Vietnamesiska journalisterna med anledning av  250 -årsjubileet av Sveriges tryckfrihetsförordning.

En av deltagarna var Le Quoc  Minh som är chefredaktör för den statligt kontrollerade webbaserade nyhetssidan Vietnam plus som vänder sig mot landets unga befolkning. Han menar att Vietnamesisk journalisitk har förändrats.

– Tidigare var det en envägskommunikation, staten informerade oss,  men tack var nätet så har vi nu tre delar, staten, medborgarna och journalisterna. Det är den internationella påverkan som tvingade fram en förändering folket nöjde sig inte längre med kommunikéer. Men att bloggare grips tycker han inte är så konstigt.

– Polisen hade inte behövt gripa en del av dom men andra har gripits av helt andra orsaker än för det de publicerat på social medier. Och andra bloggar bara provocerande för att bli berömda och skapa sig ett namn, säger Le Quoc Minh på Vietnam Plus. 

Huong har läst journalistik i både Vietnam och Sverige. Hon fick ett stipendie att studera mastersprogrammet i Göteborg.  Och efter två år i Sverige kan Huong prata en del svenska. Hon var också med på mediadagarna i Hanoi. Och med fötterna i båda länderna så kan hon jämföra hur det är att jobba som journalist i de båda länderna. 

– I Sverige är journalistiken mer demokratisk fri än i Vietnam där staten kontrollerar informationen. Det är både bra och dåligt för i Vietnam kan staten avgöra vilken information som är bra för allmänheten, säger hon men lägger till att en förutsättning för att ett land ska utveckla sig är att man tillåter olikheter. 

– Mångfald är en av de viktigaste komponenterna för att nå utveckling, vilket innebär att vi ska ha information från regeringen och från media men också yttrandefrihet för till exempel bloggare. Jag läste en balanserad artikel om den fängslade bloggaren Mother Mushroom i svensk media nyligen och det är sådan balanserad journalistik vi behöver här i Vietnam också, säger Huong.

Men dit är det än en rätt lång väg. Men både journalisterna på seminariet och bloggarna är eniga i att med internet och social medier så har Vietnam tvingats förändras. Av landets 97 miljoner innevånare så är 40 miljoner ute på Facebook. Och  Trang på Vietnam Right Now menar att det på sikt kommer allt detta att leda ännu längre.

Med internet och social medier så lever vi inte längre helt isolerade - vi har fått en röst, säger hon och lägger till. Om kanske tio år så kommer vi att vara ett land med flera politiska partier och en utveckling mot riktig demokrati. Men det kommer inte komma gratis vi måste fortsätta kämpa även om vi är rädda, säger Trang.