Julöppet med Kjell Peder

2:45 min

Julöppet med Kjell Peder Johanson är ditt sällskap i radion under julaftons eftermiddag klockan 14-16.

Vilket är ditt bästa julminne? Ring insändartelefonen: 0920-27 53 53 och berätta! Eller maila oss.

”HO HO”, säger Kjell Peder, ”kul att fira jul igen tillsammans med P4-entusiaster”!

Liksom förra året kommer programmet handla om människor som väljer att göra gott för andra i juletid, som Jonatan Ödman som delar ut mat till hemlösa i Stockholm och Mikael Salminen i Nynäshamn som för elfte året i rad ordnar ett gemensamt julfirande för dem som inte vill sitta ensamma på julafton.

Julen är en högtid med både lycka och sorg, vilket vi kommer att höra när vi pratar med Emma Kraft, som älskar julen och bloggar från september till december om pyssel, bak och traditioner.

Men vi hör också Olivia Tryggs berättelse om hur det var att växa upp med en alkoholiserad pappa och hur det påverkade hennes jular när hon var liten. 

Och hur gör man om man kommer från ett annat land och vill försöka förstå sig på traditionerna som finns här? Zahra Heydari kom till Råneå utanför Luleå för sex år sedan med sin familj. Där mötte hon Lena Norman och deras gemensamma intresse för keramik ledde till en vänskap. Nu firar familjerna julen tillsammans – med iranska specialiteter och klassiskt svenskt julbord.

Vi vill också höra dina tankar kring julen. Vilket är ditt bästa julminne? Ring insändartelefonen: 0920-27 53 53 och berätta! Eller maila oss på juloppet@sverigesradio.se

Julöppet i P4 sänds över hela Sverige klockan 14.00-16.00.

Programledare: Kjell Peder Johanson, som även är programledare i P4 Plus.

Producent: Linnea Luttu, Sveriges Radio i Luleå.