Gambias president tänker sitta kvar – trots valförlusten

1:10 min

Gambias president Yahya Jammeh har i ett tv-tal till nationen sagt att han kommer sitta kvar vid makten, trots att han förlorade ett val för tre veckor sedan.

I ett tv-tal sa Yahya Jammeh att han kommer att sitta kvar vid makten och fördömde den västafrikanska regionala organisationen Ecowas för att försöka få bort honom från posten. "Jag är ingen fegis. Jag kan inte låta mig blihotad", sa han bland annat.

Den 1 december förlorade Jammeh oväntat presidentvalet efter 22 år vid makten. Sedan dess har det varit förvirrat i Gambia, med förhandlingar och utspel. Först erkände sig Jammeh besegrad och sa sig vara villig att lämna makten. Men sedan har han ändrat sig. Han ville att högsta domstolen skulle se över eventuella oegentligheter i valresultatet och han ville att hela valet skulle göras om.

Militären har slagit en ring runt valmyndighetens kontor i huvudstaden Banjul. Samtidigt har Ecowas försökt förmå Jammeh att lämna makten och hotat med vad man kallar "alla nödvändiga åtgärder för att driva igenom valresultatet".

Frågan är om Ecowas kommer att göra allvar av sina hot. Organisationen har i ett uttalande sagt att man kommer att närvara med statschefer från regionen den 19 januari då den nye presidenten Adama Barrow "måste sväras in i enlighet med den gambiska konstitutionen".