UD & SYRIERNA

Lång väntan för familjeåterförening väntas bli längre

2:30 min

Det kan bli ännu längre väntan för dem som fått uppehållstillstånd och vill återförenas med sin familj. Redan idag är väntetiderna mycket längre än de nio månader som lagen kräver.

– För mig är inget viktigare än att jag får vara med min familj, säger Nazo Nelabndian från Syrien, som är en av dem som väntar på sin familj.

Det har gått två år och fyra månader sedan Nazo Nelabndian senast träffade sin fru och sina två söner som idag sju och nio år. De är i Turkiet och har varit på intervju på svenska ambassaden i Ankara. Nu väntar de på att Migrationsverket ska fatta beslut.

I mail till Nazo skriver Migrationsverket att de får räkna med väntetider på mellan 18 och 24 månader.

Från det att han sökt om uppehållstillstånd i Sverige kommer han och familjen då ha väntat i mer än tre år.

Anders Sundquist är jurist på rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar och han menar att familjeanknytningsärenden inte prioriteras på Migrationsverket.

– Man prioriterar i huvudsak ansökningar om asyl och det tror jag att man gör med utgångspunkt i den kostnad Sverige har för asylsökande och att man så fort som möjligt vill hantera asylsökande. Medan familjeåterförening, det är ingen kostnad för Sverige, om det tar ett år, två år, eller tre år.

Håkan Jonsson som är jurist på Migrationsverket säger till Ekot att deras uppgift är att prioritera asylärenden och att man inte har hunnit med alla anknytningsärenden.

I dag väntar 70 000 personer på beslut i anknytningsärenden och under nästa år räknar Migrationsverket med ytterligare 90 000 ansökningar. I dessa siffror finns både ansökningar som rör familjeåterförening och kärleksinvandring.

Migrationsverket har bett om mer pengar för att ytterligare 370 personer ska kunna arbeta med anknytningsärenden under 2017. Men även med den förstärkningen kommer handläggningstiderna att bli längre under nästa år, säger Håkan Jonsson på Migrationsverket:

– Vissa fall kan de ju gå upp, det kommer nog bli väldigt långa handläggningstider.

Så vad betyder det?

– Det kanske kan gå uppåt två år och det är ju inte rimligt och det är ju vi medvetna om och vi gör ju allt för att komma till rätta med detta, säger Håkan Jonsson.

Först 2019 eller 2020 hoppas Migrationsverket klara av att fatta beslut inom de nio månader som lagen kräver.

För Nazo Nelabndian är väntan nästan outhärdlig.

– Jag vill bara att mina barn ska vara med mig, säger han.