Båtar med migranter når Grekland trots Turkietavtal

1:40 min

Det kommer avsevärt färre båtar än förra hösten och vintern, men fortfarande landar varje vecka nya migranter i Grekland.

"En hektisk dag! Tre båtar kom till Lesbos i dag", skrev en fastboende för någon dag sedan på Facebook med detaljer om att 55 personer steg i land på morgonen.

Det var kallt i luften, men klart och solen reflekterades i de guldfärgade folieskydden som migranterna fick över huvud och kropp för att återfå värmen.

Kort efter kom ytterligare 32 personer och på eftermiddagen förde den svenska kustbevakningen in 67 personer till Lesbos.

Någon dag senare skrev samma person: Busy day again. Hektiskt i dag igen. Vissa båtar har kommit i mörkret.

EU:s Turkiet-avtal stoppar inte alla. I snitt kommer det fortfarande flera hundra migranter över havet till de grekiska öarna varje vecka. I och med gränskontrollerna norrut i EU-länderna fastnar de i Grekland och på Balkan.

Sedan i slutet av mars har de enligt IOM, internationella migrationsorganisationen blivit 60 procent fler i Grekland och få har skickats tillbaka till Turkiet.

För EU:s ledning är det av flera skäl viktigt att peka på framgång med Turkiet-avtalet. Flyktingfrågan har lett till att medlemsländerna har hamnat på kollision med varandra och att oro och nationalism har vuxit, en utveckling som Bryssel vill hejda.

Turkiet-avtalet används också som modell för liknande avtal med en rad afrikanska länder, vilka man hoppas också ska stoppa migranter.

De registrerade nyanlända har blivit betydligt färre, men något totalt stopp har avtalet inte lett till. Och invånarna på Lesbos rycker fortfarande ut för att hjälpa frusna och trötta människor.