
Kritik mot UD om familjeåterförening
Det är svårt för syriska flyktingar att återförenas med sina familjer i Sverige. UD har fattat flera beslut som i princip omöjliggör familjeåterförening.
Justitiekansler Anna Skarhed är kritisk, och säger att svenska myndigheter ska arbeta för att människor kan återförenas.
– I de fall när man har kommit hit och ingår i den grupp som har rätt till återförening så är det ju självklart att svenska myndigheter ska agera på ett sätt som gör att det så långt det är möjligt blir verklighet. Att det löftet kan verkställas, säger hon.
De som har rätt till familjeåterförening måste besöka en svensk ambassad för att göra en intervju.
Utrikesdepartementet, UD, har bestämt att syrier bara får göra intervjuerna på svenska ambassader i fem länder – men redan när beslutet fattades hade de infört visumkrav, vilket i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig dit.
Madeleine Seidlitz på Amnesty är starkt kritisk.
– Nu har regeringen då agerat på ett sätt som i praktiken omöjliggör att man utövar den här rätten. Dessutom för personer som faktiskt då hålls kvar i krigssituationer eller tvingas ut på enormt farliga vägar. Det är svårt att se att det handlar om något annat än en medveten politik för alla är ju fullt medvetna om situationen i Syrien idag.
Svenska ambassaden i Amman är en av de ambassader syrier idag hänvisas till. Deras väntetider för en intervju är idag ett år och tre månader. Men bara runt 30 procent av de syrier som har en bokad tid dyker upp.
Erik Ullenhag är ambassadör i Amman.
– Förklaringen till att så få kommer är att Jordanien in princip har stängt gränsen för människor från Syrien, säger han.
En del lyckas ändå ta sig in i Jordanien men ambassaden vet inte varför. En annan grupp bor redan i Jordanien och kan därför ta sig till intervjuerna.
Syrier kan resa utan visum till bland annat Sudan och Iran men trots att Sverige har ambassader som hanterar migrationsärenden i dessa länder får syrierna inte göra sina intervjuer där.
Annika Söder är kabinettsekreterare på UD och hon säger att man nu ser över detta.
– Vi tittar på detta nu och så hoppas vi få fram bra resultat av den utvärderingen vi gör så att vi också kan få fram platser för dem att söka på.
Fakta om möjligheter till familjeåterförening
- Den som vill återförenas med sin familj behöver i regel göra en intervju på en svensk ambassad.
- I somras beslutade UD att syrier bara får göra intervjuer på svenska ambassader i fem länder: Egypten, Jordanien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
- Margot Wallström skrev under beslutet men redan när beslutet fattades hade de länderna infört visumkrav för syrier. Det har i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig till intervjuerna.
- Syrier kan resa till flera andra länder utan visum, som Sudan, Iran, Malaysia och Nigeria. I dessa länder finns svenska ambassader, men där får syrier inte söka.
- Sverige öppnar under 2017 en ambassad i Libanon. Men UD har beslutat att syrier inte ska få göra intervjuer på den. Syrier kan få ett kort tillfälligt visum till Libanon och flera andra EU-länder låter syrier göra intervjuer på sina ambassader i Libanon..
- UD har också beslutat att svenska ambassader numera inte ska kontakta lokala myndigheter vilket skulle kunna hjälpa dom att komma in i landet.