Utlandssoldater kan ha svårt att återanpassa sig

1:53 min

Små störningsmoment i vardagen riskerar att göra livet jobbigt för svenska utlandssoldater, flera år efter att de kommit till Sverige igen. Det visar en inledande studie i ett treårigt forskningsprojekt.

Sven Assarsson var FN-soldat under Bosnienkriget på 1990-talet. Han minns hur svårt han hade att återanpassa sig när tjänstgöringen väl var över.

– Just de där småsakerna. Man fattar inte, vad håller ni på med? Vad skriver tidningarna? Vad pratar de om i TV? Vad sysslar ni med egentligen? Bara några timmars flygresa härifrån så dör en småunge av trampminor, och ni sitter och pratar om att det har hamnat fel kanelbulle i påsen. Det är klart att det blir konflikter, säger Sven Assarsson.

Forskningen är finansierad av Försvarsmakten. Den kommer att pågå i tre år. Det handlar om hur det fungerar för svenska utlandssoldater att komma tillbaka och börja leva ett normalt liv i Sverige igen. Och hur småsaker i vardagen kan vara avgörande för hur soldaterna mår.

Det här är ett ganska nytt forskningsfält, berättar Gerry Larsson som är psykolog på Ledarskapscentrum i Karlstad.

– Man har varit så fokuserade i forskningen på det där med PTSD. Och det är en ganska liten grupp som det handlar om. Men det är en väldigt stor grupp som initialt har det jobbigt. De kan ha det ganska jobbigt men de är inte så dåliga att de får en psykiatrisk diagnos, säger Gerry Larsson.

– Det handlar om frustration över att hur folk upprörs över småsaker, men också att personer i omgivningen inte förstår vad soldaterna faktiskt har varit med om. Den här känslan kan hålla i sig ganska länge, säger Gerry Larsson.

Den tidigare Bosniensoldaten Sven Assarssons vän och kollega Patrik Andersson kände att det fanns mycket oförståelse i deras omgivning över vad de och andra veteraner hade varit med om. Därför gav de ut en skiva tidigare i år, med låtar som beskriver erfarenheter från tiden i krig. Reaktionerna har varit många, även från släkten, berättar Patrik Andersson.

– Min faster fick torka bort några tårar i ögonen, och fick frågan, vad är det, och då kom svaret, vad är det som ni har varit med om. Och då har vi nått fram, till dem som aldrig har varit iväg, säger han.