Finnblicken

Jakten på rötterna blev skräckroman om släkthemligheter i den finska urskogen

5:56 min

Joni Huttunens debutroman Barrfiolernas rike är fiktion även om det finns en del likheter med Jonis eget liv. Boken är en skräckroman och Joni har inspirerats av familjens egen sommarstuga i Finland.

Det hela började med att Joni Huttunen ville åka till sin familjs stuga i Finland eftersom det var väldigt länge sen han hade varit där.

– Min mamma visade på en karta var stugan ligger och jag beslöt mig för att göra en liten upptäcktsfärd och söka rätt på stugan. Jag tänkte att det kunde bli en bra research resa, berättar Joni Huttunen.

Men det visade sig inte vara så lätt att hitta stugan som han hade tänkt.

– När jag kom till Hyvinge körde jag runt en hel dag men jag hittade ingenting. Jag frågade också människor i området, men ingen verkade kunna hjälpa.

Släktforskning kan vara skräckfyllt

Barrfiolernas rike har beskrivits som en hallucinatorisk spökhistoria om mörka livsöden.

Boken handlar om Miika från Göteborg som får reda på att hans släkt äger en stuga i den finska skogen. Han besluter sig för att resa dit för att söka sina rötter. I stugan får Miika konfronteras med en mörk släkthistoria.

Att ta reda på mer om sina rötter kan vara en skrämmande upplevelse, berättar Joni Huttunen.

Tänk dig att du åker till Finland och du inte kan språket, det kan vara läskigt. Det kan vara ångestladdat att möta sin egen historia, man vet aldrig vad som dyker upp. Man kanske inte vill veta allt som ligger dolt i historien.

Det lönar sig ändå att söka sina rötter

Det lönar sig ändå att försöka ta reda på mer om sina rötter vill Joni Huttunen poängtera.

Den finska bakgrunden är något som man ska vara stolt över.

I media har vi under den senaste tiden kunnat se flera unga sverigefinländares jakt på de finska rötterna. Är det trendigt att ha finsk bakgrund?

– Ungdomar har kanske börjat inse att också från Finland kommer det något bra: bra musik, bra böcker och spännande filmer. Många känner kanske att de är stolta när de ser att Finland inte är så långt borta trots allt. Det är lättare att relatera till Finland.