12 av 15 reflexvästar klarade inte testkrav

5:15 min

Ska du ut i mörkret med reflexväst, se upp! Bara tre av 15 reflexvästar klarar kraven, i ett test som ingår i en granskning som Konsumentverket genomför.

Det betyder inte att de övriga tolv västarna underkänns, de ska först utredas mer. Men det visar ändå på problem, konstaterar utredaren Jonas Eriksson på Konsumentverket.

– Totalt sett indikerar det att det finns brister. Generellt kan man ändå säga att det ser ganska bra ut när det gäller reflexfunktionen hos de här västarna. Men när det handlar om bakgrundsmaterial, och då pratar vi dagsynbarhet, att det ska ge förhöjd synbarhet på dan, verkar det finnas mer problem, säger Jonas Eriksson.

P4 Värmland har tagit del av testresultaten från Konsumentverkets pågående granskning av reflexvästar.

12 av 15 klarar inte kraven, men det kan finnas förklaringar som gör att vissa ändå kan godkännas. Därför pekar P4 Värmland i nuläget inte ut vilka märken som inte klarar kraven.

För reflexförmåga får fyra av 15 västar underkänt. Sex klarar inte designkraven, till exempel att reflexområdena är för små. Nio klarar inte kraven för hur bra bakgrundsmaterialet syns när det blir belyst.

Men den punkt flest reflexvästar har problem med är märkningen. Det kan handla om tvättråd, men flera västar saknar också den CE-märkning som visar att en produkt följer lagar och EU-direktiv.

– Produkterna måste vara CE-märkta för att man ska få sälja dem överhuvudtaget inom EU. Så det är naturligtvis så att, om produkterna inte är CE-märkta eller på annat sätt inte uppfyller de krav som finns i lagstiftningen så kommer vi att se till att försäljningen av dem upphör.

Vilka råd kan du ge, när man ska försöka hitta säkra alternativ i reflexvästdjungeln?

– Upplägget på lagstiftningen på det här området är att man som konsument inte ska behöva bry sig, den produkt man köper ska vara säker. Men i praktiken är det naturligtvis näringsidkare som inte följer alla regler. Så det första rådet är, kontrollera att den är CE-märkt. Det andra är att fundera på hur man kommer att använda den. Tvätt sliter på reflexer. Vet jag att jag ska tvätta, kontrollera att det finns tvättråd. Och det ska gärna stå hur många gånger det går att tvätta innan det är dags att byta ut den.

Efter helgerna inleds arbetet på Konsumentverket med att analysera testresultaten i detalj. Bland annat ska västtillverkarna få yttra sig.

– Sedan gör vi en slags samlad bedömning av hur bristerna ser ut och vilka åtgärder är rimliga. I vissa fall kan det kanske bli rättelser från tillverkarna, i andra fall får de kanske sluta sälja dem. Och det kan eventuellt bli aktuellt med ännu mer drastiska åtgärder, att man får återkalla den, men det kan vi inte säga någonting om nu. Det får vi återkomma till senare, säger Jonas Eriksson.