Tiotal barn i miljöer där mamman säljer sex

2:24 min

Minst ett tiotal barn i Sverige har befunnit sig i samma lägenhet eller bil där mamman säljer sex, enligt Insamlingsstiftelsen mot trafficking.

– En tom lägenhet med en säng, med en jättesmutsig madrass och ett nattduksbord som är fullt med kondomer. Där kommer kunderna och går dygnet runt, säger Anneli Avelin, beteendevetare på IMT, Insamlingsstiftelsen mot trafficking.

Insamlingsstiftelsen mot trafficking har sedan 2008 hjälpt mammor i människohandel som befunnit sig i Sverige med sina barn. Totalt handlar det om 72 barn. De anses vara "brottsoffer i andra led" och många har med sig trauman från vad de har bevittnat utomlands på väg hit.

Men minst tio av barnen har de senaste åren följt med sina mammor till lägenhetsbordeller i Sverige där kvinnorna arbetar, enligt IMT. 

– Det finns rapporter om barn som befinner sig i baksätet på en bil när den sexuella tjänsten sker. Den gemensamma nämnaren är att de här barnen far väldigt illa, att de faktiskt är med och bevittnar våld och övergrepp. Och vi kallar dem för barnen här och där, säger Anneli Avelin.

De flesta av barnen är mellan noll och tio år gamla. 

Länsstyrelsen i Stockholm har ett nationellt uppdrag att samordna myndigheters arbete mot prostitution och människohandel. De har "fått indikationer" på att det kan förekomma barn i prostitutionsmiljöer i Sverige, men de kan inte bekräfta uppgifterna.

Och polisen känner bara till ett enda av de tio fallen, enligt Rikspolisstyrelsens nationella operatör i människohandel. Ärendet ligger hos polisen i region Stockholm där Marie Näslund är samverkanskoordinator för människohandels- och koppleriärenden.

– Det gällde ett barn som har varit med sin mamma när hon har sålt sexuella tjänster på en adress i Stockholm, men varit i ett rum bredvid tillsammans med en väninna till mamman. Eller att barnet har varit ute. Det har varit vid flera tillfällen. 

Hur gammalt var barnet?

– Tre år, säger hon.

Marie Näslund säger att polisen tar uppgifterna från Insamlingsstiftelsen mot trafficking på allvar, men poängterar att polisen inte kan göra något om det inte kommer in polisanmälningar.

De så kallade "barnen här och där" är ett dolt problem i Sverige och troligen finns det ett mörkertal, säger Anneli Avelin på IMT. Det kan vara svårt för både dem och mammorna att berätta. Hon är orolig över barnens framtid.

– De riskerar att ärva sina mödrars situation. De befinner sig utanför samhället och har väldigt små möjligheter att få en bra uppväxt givetvis, säger Anneli Avelin, beteendevetare på IMT, Insamlingsstiftelsen mot trafficking.