Export av begagnade kläder bra för miljön

2:16 min

Det är stora fördelar för miljön att begagnade kläder lämnas in för återanvändning, även om de skickas utomlands.

Miljökostnaden för transporterna vägs klart upp av att man slipper tillverka nya kläder och textilier, enligt en rapport från Nordiska Ministerrådet.

– För att tillverka en ny T-shirt kan det gå åt 7 000 liter vatten, ungefär tolv fulla badkar, och det kan gå åt tre kilo kemikalier och tre kilo råvaror, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket, som har varit projektledare.

Mellan åren 2011 och 2014 har mängden begagnade textilier som exporteras från Norden ökat från 60 000 till 75 000 ton.

Nordiska Ministerrådet har undersökt vart kläderna tar vägen och hur de påverkar mottagarländerna miljömässigt och socialt.

De bästa kläderna säljs på hemmaplan, där kläderna har lämnats in. Resten skickas till länder i Östeuropa för sortering. Det som inte kan säljas där heller hamnar till sist i Afrika och Asien.

Det här betyder att kläderna används tills de är helt slut, och det är bra för miljön.

– De miljömässiga kostnaderna för att transportera är minimala jämfört med den påverkan som nyproduktion har, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket.

Hanteringen av de begagnade kläderna skapar jobb i mottagarländerna, vilket ger inkomster till många familjer.

Rapportförfattarna menar också att det inte i huvudsak är handeln med begagnade kläder som lett till att den inhemska textilindustrin i Afrika går på knäna – problemet är istället import av billiga nya kläder från Asien.

Att skicka begagnade kläder utomlands är bra just nu, men däremot inte en framtidslösning.

– Långsiktigt är det inte en lösning. I dag tillverkas alltför mycket textilier och medelklassen, som köper och vill ha nya kläder, växer i hela världen. Det betyder att det inte råder någon brist på begagnade textilier.

Återanvändningen behöver öka även i Sverige.

– Vi kan inte bara exportera och sedan köpa nytt. Det är ingen långsiktig lösning på problemet, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket.