IOK utreder 28 ryska idrottare

Internationella olympiska kommittén meddelar att de startar dopningsutredningar kring 28 ryska idrottare som deltog i OS i Sotji 2014. Sex av dem ska vara längdåkare och stängs nu av från allt tävlande under utredningen. Samtidigt förnekar Rysslands president Vladimir Putin statsstödd dopning i sitt jultal.

För ett par veckor sedan kom antidopningsorganisationen Wadas andra rapport om rysk dopning. I den konstaterar utredaren Richard McLaren att över 1 000 ryska idrottare dopat sig mellan 2011 och 2015.

Nu startar internationella olympiska kommittén (IOK) dopningsutredningar kring 28 ryska idrottare som deltog i OS i Sotji 2014. Sex av dem är längdskidåkare och stängs nu av från allt tävlande under utredningen, skriver det internationella skidförbundet (FIS) i ett pressmeddelande. Åkarna är inte namngivna.

På sin hemsida skriver IOK att det finns bevis för att idrottarnas dopningsprover ska ha manipulerats och proverna ska därför analyseras igen. IOK skriver att manipulering av dopningsprover kan leda till bestraffningar.

27 ryska idrottare har redan sanktionerats av IOK efter omanalyser av tester från OS i Peking 2008 och OS i London 2012. IOK planerar även att göra nya analyser av de ryska idrottarnas dopningsprover från OS i Vancouver 2010.

Samtidigt som IOK meddelar att de startar dopningsutredningar kring ryska idrottare förnekar Rysslands president Vladimir Putin statsstödd dopning. I sitt jultal säger han att landet aldrig haft något statsstött dopningssystem. Putin medger dock att Ryssland har problem med dopning och säger att man ska utreda alla fall av dopning.

På grund av den omfattande utredning som pågår kring rysk idrott meddelar det ryska skidförbundet att de avsäger sig värdskapet för världscuptävlingar i ryska Tjumen i mars. FIS försöker nu hitta en ny tävlingsort.