Kritik mot att JO lägger ner utredning av UD

2:02 min

Justitieombudsmannen har fått in många anmälningar om UD:s sätt att hantera de syrier som har rätt till familjeåterförening. Efter en kort utredning har JO beslutat att lägga ner utredningen, eftersom UD säger att de ska försöka hitta en lösning.

– Jag blev förvånad över att JO la ner utredningen. Därför UD har ju under det senaste halvåret vid upprepade tillfällen, till ett ganska stort antal människor uttalat sig att man är medveten om problemet, att man regelbundet ser över hur man arbetar men inget som indikerar att man är på gång att arbeta mot en lösning, säger Madelaine Seidlitz på Amnesty.

Justitieombudsmannen, JO, har fått in 25 anmälningar som rör UD:s hantering av dom syrier som har rätt till familjeåterförening.

För att få återförenas med sin familj måste man gå på en intervju på en svensk ambassad.

Som Ekot berättade igår har Utrikesdepartementet, UD, beslutat att syrier bara får göra intervjuerna på svenska ambassader i fem länder - men redan när beslutet fattades hade de infört visumkrav, vilket i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig dit. Syrier kan resa till flera länder utan visum men där får de inte söka.

I anmälningarna vittnar till exempel en syrisk pappa om att hans fru och barn som är kvar i Syrien missat tre tider för intervju på grund av att de inte kan ta sig till någon av de svenska ambassader UD hänvisar till.

Justitieombudsmannen har kontaktat Utrikesdepartementet och frågat vad dom tänker göra åt problemet. Enligt JO:s tjänsteanteckningar svarar UD att man nu ser över möjligheten att ändra föreskrifterna men att man inte har något färdigt förslag.

JO väljer då att lägga ner utredningen med hänvisning till att UD känner till syriernas problem och jobbar för att hitta en hållbar lösning.

Ekot har varit i kontakt med justitieombudsmannen Cecilia Rehnfors som inte vill ställa upp på en intervju.

Madelaine Seidlitz på Amnesty tycker att UD:s svar är vagt.

– Om man nu säger även till JO att det här är något man nu ser över, utan att närmare konkretisera, så kan det ju upplevas av dem som är direkt berörda att det här inte är något som kommer att lösa sig.