Centern ökar i opinionen

3:37 min

Centern fortsätter att öka i sympati hos väljarna. Det visar Svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Dels står vi upp för våra värderingar om humanism och öppenhet kombinerat med ordning och reda även när det blåser dels utövar Annie Lööf ett väldigt tryggt och förtroendeingivande ledarskap som jag tror många uppskattar, det säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Det går onekligen Centerns väg i opinionen just nu. Under året som har gått har partiet i den här sammanvägningen stigit med 2,5 procentenheter. Partiet får nu 9,2 procent.

För Moderaterna ser det inte lika ljust ut. Moderaterna får 22,1 procent och backar marginellt jämfört med för ett år sedan och minskar med 0,7 procentenheter jämfört med förra månaden, lika mycket som Centern ökar med. Liberalerna och Kristdemokraterna ökar på marginalen, men har båda minskat lite jämfört med för ett år sedan.

Samtliga allianspartier har profilerat sig inom migrations- och integrationspolitiken under året, men på olika sätt. Centern vill exempelvis, till skillnad från de övriga återgå till permanenta uppehållstillstånd som huvudregel. Frågan är hur alliansen ska enas kring den och andra frågor inför valet 2018?

– Det där är ju en fråga som vi får bedöma givet att vi vinner valet, säger Michael Arthursson.

Så det kan bli förändringar även i era ställningstaganden?

– När man ska sitta i regering måste man vara beredd att komma överens med alla partier i regeringen.

Professorn i statsvetenskap, Tommy Möller tror att alliansen skulle kunna få svårt att få till ett regeringssamarbete.

– Den här tendensen vi ser som fortfarande är ganska svag att det sker en styrkeförändring inom alliansen kan vara betydelsefull om den fortsätter. Det kan bli stora svårigheter att hitta en gemensam politik när det gäller migrationspolitiken.

Men någon indikation på hur det ska gå i valet 2018 ger inte den här mätningen. Det är lika jämnt mellan blocken som förra månaden, med ett litet övertag för alliansen 40,4 mot de rödgrönas 39,4.

Sverigedemokraterna har tappat nästan 3 procentenheter under året. Jämfört med förra månaden backar partiet en aning och ligger nu på 17,1 procent.

Inom de rödgröna ökar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet litegrann jämfört med förra månaden, Socialdemokraterna har gått upp en dryg procentenhet sedan förra året men backar en aning jämfört med förra månaden till 26,8 procent. 

– Vår stora utmaning är att vi måste jobba ännu mer för att öka väljarnas förtroende för oss socialdemokrater, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Sammantaget är förändringarna små i den här mätningen, precis som i tidigare. Det är en anmärkningsvärd stabilitet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, med tanke på vilket händelserikt år det har varit i både Sverige och resten av världen.

– Jag skulle säga att det inte bara är stor osäkerhet i partierna som famlar mellan olika positioner utan också i väljarkåren i stort. Vi ser dock en tendens och det är att Moderaterna tappar väljare till Centerpartiet. Det handlar om de så kallade Reinfeldt-moderaterna som är lite missnöjda med den här positionsförändringen som har skett under det senaste året, säger Tommy Möller.