Bönder utan pengar – EU-stöd dröjer

1:51 min

EU-stöden till Sveriges bönder kommer inte att betalas i tid. Enligt LRF:s beräkningar kommer ungefär 1 av de totalt 9 miljaderna i stöd vara obetalda vid årsskiftet.

Fårbonden Angelika är en av dem som hade hoppats på pengar nu kring jul, men som kommer att få vänta. Hon har ett litet företag, och för henne är de 300 000 hon väntar på helt avgörande för framtiden.

– Det är en ofantlig summa för ett litet jordbruksföretag. Rent konkret innebär det att jag inte kan försörja mig på min gård.

Angelika driver en liten gård i södra Norrlands inland. Hon har rätt till flera olika EU-stöd, bland annat för naturbeten och ekologisk produktion. Totalt brukar hon få 150 000 kronor per år. Men i fjol kom det inga pengar alls.

EU:s regelverk och Jordbruksverkets utbetalningssystem höll på att göras om, och utbetalningarna försenades för de flesta av Sveriges drygt 60 000 stödberättigade bönder. Ungefär 500 av dem har fortfarande inte fått ut alla pengarna för 2015.

Och nu är också årets stöd försenade. Enligt LRF:s beräkningar kommer ungefär 1 miljard av de sammanlagda stöden på 9 miljarder inte att hinna betalas ut i tid innan årsskiftet.

Sören Axelsson producerar ekologiskt nötkött i Uppland och för honom har stödet försenats eftersom Jordbruksverkets nya system haft svårt att hantera att han brukar mer mark nu:

– Ja det är så in i helvete tokigt så det går inte beskriva med ord. Skulle man köra en vanlig firma på det där viset, då skulle man få sparken.

Anders Egonsson, ansvarig för EU-stöden på Jordbruksverket, håller delvis med om kritiken men framhåller att de flesta jordbrukare har fått det mesta av sina pengar nu, även om det finns de som fortfarande har stora problem.

– Absolut, så är det , och vi arbetar på att lösa det här nu. Vi har löst en del under december och vi kommer enligt den plan vi har att lösa resterande under första kvartalet 2017, säger han.