Sorgedag utlyst i Ryssland efter flygkrasch

2:02 min

I Ryssland har en sorgedag utlysts för de 92 offren från flygkraschen i morse i Svarta havet. De flesta ombord var musiker, som skulle framträda för rysk militär på en bas i Syrien vid nyårshelgen.

– Vi kommer att ge allt stöd till offrens familjer och en kommission ska utreda orsakerna bakom flygkatastrofen i morse, sade den ryske presidenten Vladimir Putin i tv.

Något tekniskt fel sägs vara en tänkbar orsak, men det finns redan spekulationer kring om detta kan ha varit ett terrordåd – ett straff för rysk inblandning i Syrienkonflikten.

På ett av offrens Facebooksidor skrivs just nu hånfulla skadeglada kommentarer till flygkraschen – ett tecken på vilka starka känslor Syrienkriget väcker.

I morgon utlyses en landsomfattande sorgedag för de 92 offren. Det ses som uteslutet att hitta överlevande i Svarta havet från kraschen.

Det var i morse som det Sovjetbyggda Tupolevplanet störtade strax efter starten från Adlerflygplatsen i Sotji.

Planet var på väg till en rysk militärbas i Syrien med musiker och dansare från Alexandrov-ensemblen, känd som Röda Arméns kör. Nio tv-journalister fanns också med.

– Röda armé-kören är en institution, en kulturell, musikalisk och propagandainstitution i Ryssland, tror jag att man kan säga. Den har sin historia från Sovjettiden. Så detta är naturligtvis en stor förlust, säger kulturjournalisten Sofia Nyblom, som är välbekant med kören.

Kören uppträdde senast för en internationell publik vid Eurovision Song Contest 2009.

– Det tror jag att några kan komma ihåg, för det var ett ganska frapperande inslag då kören kom i ryska militäruniformer med fantastiska röster. De ger ett väldigt kraftfullt och starkt intryck. Det är också det som är avsikten med den här ensemblen.

Enligt Nyblom har kören har haft och har en väldigt viktig roll när det gäller att forma den nationalistiska andan.

Vad betyder det att ensemblen nu har förlorat så många medlemmar i ensemblen?

– Sådana traditioner som ensemblen har kommer att ta tid att bygga upp. Att förlora så många medlemmar är självklart ett dråpslag för ensemblen, säger Sofia Nyblom.

Militärkören skulle ha framträtt för de ryska styrkorna i Syrien under nyårshelgen.