Annandag jul

Vi reste från Jönköping till Lovikka

Peje Johansson gav sig nu ut på en ny Sverigeresa med hjälp av dig och din telefon. Med 22 minuter kvar av programmet nådde vi Lovikka genom Maria.

Ledtråden var: "Vi reser från cardigan till vante"

På 80 talet så skulle vi bygga en sommarstuga och fick tips om att det fanns en stugbyggare i Lovikka. Den närmaste fanns i Ånäset. Vi åkte från Pengsjö i Vännäs för att titta på den. Och det blev affär med en kille som hette Karrinen. Detta fick nu en fortsättning under åren med flera stugor från Lovikka och nu senast har en systerson byggt en Lovikka stuga i Skåne.

Det var en ana till mig som en gång grundlade Lovikka genom att flytta dit och bygga en gård, minns inte direkt vad han hette, jag brukar säga att jag är släkt med halva Norrbotten eftersom mina anor var först på så många platser, bl a Jukkasjärvi, Korpilombolo, Vittangi med flera. Min farmor var en Noppa och född  Övertorneå, min farfar härstammade från Korpilombolo men flyttade till Littiäinen, och tog det efternamnet även sen han flyttat till Haparanda, som hette nåt annat då. Min pappa hette Littiäinen, även jag som ogift. Min farmor skickade ÄKTA Lovikkavantar till mig som julklapp och de var verkligen äkta i nån blandning av virkning och stickning och ca 1/2 cm tjocka, inte som dagens slankiga saker som säljs överallt under “falskt” namn. Mina släppte verkligen aldrig igenom blötsnö, mamma fick också ett par som jag använde väldigt länge!

Berit Eriksson, Trollhättan

Byns namn kommer från en av byns första bosatta, en tysk man med namnet LUDWIG. Byn omringas av 3 stora orörda älvar, Torne, Lainio och Tärendöälvar, ett fiskeeldorado, enbart i Torneälven steg det upp 100 000 laxar denna sommar och anses som Europas främsta laxälv.

Vi har en sommarstuga utanför Piteå, men den kommer från Lovikka träförädling. dom timrar stugor. Var till Lovikka och beställde den 1988

En varm och vacker sommardag passerade vi byn Lovikka när vi var på husvagnssemester, och då såg vi den stora vanten vid vägen i byn. Då var det ljust där  hela dygnet, lite skillnad mot nuvarande årstid kan jag tänka. Det är något magiskt med de ljusa sommarnätterna där i norr, något jag gärna vill uppleva flera gånger.

Har också fått ett par lovikkavantar av min svägerska i samband med min 50-årsdag. Min man hade förberett en resa till Jokkmokks vintermarknad som min svägerska, hans syster hade lite förhandsinformation om. Inför denna resa hade hon plockat ihop lite attiraljer som kunde tänkas vara användbara på dessa breddgrader. Jokkmokk ligger väl inte precis nästgårds men ändå i närheten till Lovikka.

Anne-Marie Manfredsson, Hagshult

Mitt barndomshem i vackra Lovikka där mina föräldrar Eila och Bertil Niemi bor! Vi har just firat en fin julhelg där!

Vi brukar vara mycket i Lovikka bl.a för att fiska lax, dessutom har vi många vänner och släkt som bor där.

Min pappa är född i Lovikka, Hannu släkten. Lovikka är en fin by som ligger längst med älven, är ett paradis för oss göteborgare, dit vi tar oss på sommaren.