Långa köer för tid till insemination

1:32 min

Tre år. Det är så lång tid som den första ensamstående kvinnan i Västra Götaland kommer få vänta för att få chans till insemination. Kön har gått upp i och med den nya patientgruppen.

Karin är en av de 70 ensamstående som ställt sig i kön och hon känner sig frustrerad över att processen tagit så lång tid.

– Jag kan ju tycka att om man har cirka två år i kötid så kunde man släppt in oss i kön i april och funderat på detaljerna under tiden vi köar

På grund av den långa väntetiden i Göteborg har Karin valt att också ställa sig i kö för insemination i Örebro, där man får träffa läkare redan efter 90 dagar. Hon beskriver att den långa väntetiden påverkar henne psykiskt

På ett sätt känner jag att segern är vunnen i och med att jag står i kön. På ett annat sätt så vill jag inte vänta i två år på att starta behandling.

– Det är ett gemensamt problem, inte bara för ensamstående kvinnor utan ett gemensamt problem nu som vi har med alla som står i kön, säger Karin.

Läs mer: Pengar behövs för att korta köerna
Läs mer: Vårdval skulle inte underlätta för insemination

Sedan tidigare befann sig cirka 200 par redan på listan för insemination och med den nya patientgruppen blir såväl kötiden, spermabanken och arbetssituationen lidande.

Enligt Ann Thurin-Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicin på Sahlgrenska, behövs mer resurser för att hålla köerna nere.

– Problemet är att vi behöver inte bara ett mindre summa vid ett tillfälle. Det är mycket långsiktigare lösning vi behöver. Vi behöver få en ökad budget är min bestämda uppfattning

Vad blir konsekvensen av en treårig lång kö?

– Ja, om jag var patient skulle jag försöka hitta en annan lösning.