Fler reser utomlands under julhelgen

1:49 min

Allt fler svenskar väljer att fira jul och nyår utomlands. Utlandsresorna med flyg över jul och nyår har ökat med 50 procent på tio år.

– Jag tycker att det är jätteskönt, man slipper all stress, julklappar och släkten. Inget ont om släkten men det är skönt att slipa åka och det är dyrt att resa inom Sverige också så vi lägger pengar på en Thailandsresa istället, säger Julia Sollin som väljer att fira både jul och nyår utomlands tillsammans med sin familj i år. 

Antalet personer som tar flyget utomlands med avresedatum mellan den 20 och den 31 december, har ökat från knappt 460 000 personer år 2006 till knappt 690 000 personer år 2015. Statistiken kommer från Transportstyrelsen och visar på en ökning med 50 procent på tio år.

Resebyrån Ticket är ett av de företag som märkt av en ökad försäljning av julresorna. 

– Vi ser definitivt en trend att fler åker iväg under jul och nyår. Det är helt enkelt mer accepterat, säger företagets kommunikationsansvarige Karin Ahlstedt. 

Att fler väljer att resa bort över just jul och nyår kan delvis förklaras med att antalet flygresenärer ökar generellt över hela året. Enligt Tickets egna kundundersökningar väljer många dessutom att resa bort under julhelgen för att lättare kunna koppla av.

– Den vanligaste anledningen är faktiskt julstress, att man åker iväg för att slippa all stress kring julen. Det är också lättare att komma iväg på julen för man har lättare att få ledigt från jobbet eller lättare för barnen att vara lediga från skolan, säger Karin Ahlstedt. 

Ökningen får också konsekvenser för miljön. Klimatpåverkan från svenskarnas flygresande har, sedan 2014, blivit lika stort som påverkan från allt bilresande i Sverige. Det konstaterade en grupp forskare från de tekniska högskolorna Chalmers och KTH, tidigare i höst.

– Jag har dubbelmoral där för jag tycker inte att det är speciellt bra. Men samtidigt gillar jag att resa och tåget är inget alternativ när man ska iväg längre, tyvärr, säger Julia Sollin.