VAD HÄNDE SEDAN?

Efter mordbranden - flyktingboende blir HVB-hem

2:42 min

Söderåsens gamla skola i Mariestad skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn när en anlagd brand satte stopp för planerna. Nu planerar vårdföretaget för annan verksamhet.

P4 Skaraborg tittar i en rad inslag tillbaka på nyhetshändelser under 2016 - och undersöker vad som hände efteråt – när medierapporteringen tystnat.

Söndagen den fjärde september blir det tilltänkta flyktingboendet för ensamkommande barn totalförstört invändigt i samband med en brand. Söderåsens gamla skola från tidigt 1900-tal har precis renoverats upp när lokalerna eldhärjas.

Polisen konstaterar att branden är anlagd. Brännbar vätska har hällts innanför entrén och ett vittne hade sett två personer lämna platsen på en motorcykel.

Idag pågår renoveringen för fullt igen och nu siktar de som äger lokalen på att få igång ny verksamhet med ett HVB-hem i mitten av 2017.

– Vi kommer inte ha verksamhet för ensamkommande utan vi ändrar inriktning. Det kommer bli en verksamhet med insatser för barn med vård och behandling och utredning, säger Katarina Ahlqvist är VD på Gryning Vård

Vad kommer det sig att ni väljer en annan inriktning?
– Det finns inte det behovet av att bedriva ensamkommande och vi jobbar utifrån våra ägares, kommunernas, uppdrag och nu behöver de behandlingsinsatser för barn.

Den anlagda branden kanske aldrig klaras upp. Nyligen avskrevs ärendet hos polisen och det krävs nya tips för att fallet ska återupptas. Katarina Ahlqvist berättar hur hon reagerat efter branden:

– Vi blev bestörta och tycker i efterhand att det var väldigt tråkigt men det viktigaste var att det inte blev några personskador. Nu är vi i det läget att vi blickar framåt, säger VD:n för Gryning Vård.