Kinesiskt hangarfartyg markerade mot Taiwan

2:00 min

Kinas hangarfartyg har genomfört sin första övning i Stilla havet, och gått i en symbolisk halvcirkel kring Taiwan för att markera sin syn på öns tillhörighet, något som lett till ökad vaksamhet även från Japan.

Det var japansk kustbevakning som först rapporterade om att Kinas första och fortfarande enda hangarfartyg Liaoning på juldagen gått ut mellan Japan och Taiwan tillsammans med ytterligare fem krigsfartyg.

Det kinesiska hangarfartyget har tidigare hållit sig till övningsplatser innanför den så kallade första ökedjan utanför Kinas kust. Förflyttningen till Stilla havet är därmed en viktig symbolisk manöver för att visa Kinas stärkta inflytande i regionen.

Den kinesiska flottan fortsatte övningen med att göra en halvcirkel kring Taiwan innan hangarfartyget rapporterats ha nått en flottbas på den kinesiska ön Hainan idag. På en ordinarie presskonferens i Peking på onsdagsmorgonen upprepade talespersonen på myndigheten för taiwanfrågor att Kinas regering vill uppnå en fredlig återförening med Taiwan.

Både de orden, och själva militärövningen, tycktes riktade mot Taiwans president Tsai Ying-wen vars parti förespråkat officiell självständighet från Kina och mot USA:s blivande president Donald Trump, som nyligen i strid med nästan 40 års diplomatiska konventioner samtalade direkt med Tsai på telefon.

De kinesiska fartygen har rätt att bruka sig av den internationella navigationsrätten och överflygningsrätten, enligt utrikesdepartementets talesperson i måndags.

Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon har ofta hävdat precis samma rätt då amerikanska fartyg patrullerat i Sydkinesiska havet, och har valt att bekräfta julhelgens historiska kinesiska övning utan vidare kommentarer.

En röst som däremot inte höll tillbaka var den nationalistiska kinesiska tidningen Global Times, som medan övningen pågick skrev:
"När Kinas flotta av hangarfartyg en gång uppenbarar sig utanför USA:s kust kommer det att sätta igång tankarna kring vilka regler som gäller till havs."