Pensionsåldern allt mer avlägsen för unga

2:35 min

Dubbelt så många räknar med att pensionera sig efter 65 jämfört med för fem år sedan. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av tjänstepensionsbolaget Collectum.

Hedvig von Mentzer i Stockholm har fått ställa om sina förväntningar om pensionsåldern.

– Jag hade hoppats på runt 65 som senast men det blir nog några år senare så runt 70 räknar jag med, säger hon.

Hur känner du för det?

– Har jag möjlighet att jobba deltid och inte heltid innan jag fyller 70 så tror jag det kan gå eftersom jag tycker mitt arbete är stimulerande, säger Hedvig von Mentzer.

Trenden är tydlig. I Sifo:s undersökning har nästan 1700 personer tillfrågats om vilken ålder de tror att pensionsåren börjar.

Siffran är nästan dubbelt så hög nu jämfört med för fem år sedan, 2011, då 26 procent av de tillfrågade trodde att de skulle få gå efter 65. I dag är den siffran 49 procent.

– Allt handlar om hur länge vi kommer att leva och vilka pensionsnivåer tycker vi själva att vi behöver ha. Nu vill nog de flesta ha, inklusive tjänstepension, 70 procent medan vi idag ligger strax över 60 procent om vi ser till de unga idag, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert hos Collectum.

För George Haffo i Stockholm är det viktigt att få en pension som han kan leva gott på. Men exakt vilket år han ska gå i pension vet han inte.

– 65, eller 67 kanske. Känner man att den ekonomiska biten inte räcker till så har man inga alternativ, säger han.

Bredvid George sitter Hannibal Haddad.

– För mig är det 67. Jag trivs med mitt jobb så skulle vilja jobba ytterligare ett par år. Så känns det nu, säger han.

Det är framför allt de yngre i undersökningen som svarat att de troligtvis kommer arbeta längre. Bland de tillfrågade i åldrarna 18 till 29 år tror 60 procent att pensionsåren börjar efter 65.

– De livsval man gör avgör vilken pension man får. Exempelvis om man delar på föräldraledigheten, jobbar deltid, hur länge pluggar man. De som är riktigt unga och fortfarande funderar på att åka ett par varv runt jorden innan man börjar plugga och arbeta ska vara medvetna om att det får konsekvenser, säger Tomas Carlsson på Collectum.

Eva Lothigius gick i pension för 3 år sedan, när hon var 67. Men det var inte på grund av pengarna.

– Det var viktigt för mig att få jobba med det som jag tycker är roligt, att jobba med barn, säger hon.

Hur är det att vara pensionär?

– Lite långsamt. Därför är jag på väg till träningen för att komma igång, säger Eva Lothigius och skrattar.