Vandring på 400 mil gav Linda blodad tand

2:24 min

Linda Åkerberg är frilansfotografen från Karlstad som till vardags fotograferar världsartister. Utan att tidigare ha vandrat bytte hon ut kameran mot kängor och gick från Mexico till Kanada.

427,9 mil blev det, nästan tre Sverige från norr till söder.

– Innan jag gjorde det här hade jag knappt vandrat. Ett år tidigare hade jag sett filmen Wild där huvudpersonen går delar av den här leden och jag tänkte att det verkade ganska schysst att lämna civilisationen, säger Linda Åkerberg.

Men kunde du inte bara ha åkt och fjällvandrat en vecka, som alla andra?

– Man kanske har något sug att göra något överextremt kanske, säger Linda och skrattar. 

Leden från Mexico till Kanada heter Pacific Crest Trail och tar sex månader att genomföra. Linda började sin vandring i april, och nådde Kanada i september. En del partier var bergiga och klimatet opålitligt.

– Det kunde vara att man gick i uppförsbacke i mil, med 20 kilo på ryggen och sista milen var helt i snö. Det var väldigt tufft men när man väl kom över toppen på bergen så var allt bara borta.

Hon träffade intressanta människor som blev lite som en familj under vandringen. Men det bästa med hela äventyret var trots allt de svåra stunderna.

– Alla tuffa stunderna man tagit sig igenom och överkommit, inte bara fysiskt utan även mentalt. När vädret blir sämre och det gäller att fortsätta gå. Det är en häftig känsla att ta sig igenom allt det där och fatta hur mycket man klarar av, säger Linda Åkerberg.

Nu fortsätter äventyren. I april ska hon åka hundspann i 30 mil i norra Sverige.

– Sedan har jag lite annat på gång i höst, det är inte riktigt klart än, men det är på lite högre höjd, kan jag säga.