SVT ser över sina rutiner efter kritik mot otillåten reklam

2:08 min

Public service ska vara fritt från kommersiell påverkan. Ändå har SVT varit i blåsväder flera gånger då olika företag har betalat för att synas i rutan. Nu ska SVT se över sina rutiner.

– Det har varit en del frågor kring det här under hösten och det har lett till att vi har satt igång en översyn av framförallt våra rutiner och processer kring det här. Om det finns behov, möjligen justera våra rutiner för att säkra att det här går till på rätt sätt.

Det säger Lena Glaser som är programdirektör på SVT. Hon ser allvarligt på att det uppstått tveksamheter kring flera produktioner förra året och nu ska SVT alltså se över sina rutiner kring otillåten reklam. Exakt vilka rutiner som ska ses över vet SVT inte just nu, men de tycker att det är viktig fråga att se över.

– SVT:s oberoende värnar vi väldigt mycket.

Förra året anklagades SVT flera gånger för att låta företag få exponering i kanalen mot betalning. Ett exempel är julens cirkussändning. De senaste sju åren har SVT sänt föreställningar av Cirkus Maximum. Cirkusen har då fått betala runt 150 000 kronor för tv-inspelningen.

Förra året hade de inte råd med det och valde då att tacka nej av ekonomiska skäl. Cirkus Maximum såg sin medverkan i SVT som reklam för cirkusen.

– Det är väldigt olyckligt om man tror att man kan köpa sig tid i SVT. Hur kan det komma sig att man ser det på det sättet?

I höstas anklagades dramaproduktionen "Midnattssol" för produktplacering, en anklagelse som SVT dock avfärdade. Men även sportserien "En klassiker" var i blåsväder. Medierna i Sveriges Radio och Kulturnyheterna i SVT avslöjade att Produktionsbolaget Road Runner har tagit emot hundratusentals kronor från olika företag i utbyte mot exponering i SVT.

– Jag har dessvärre inte möjlighet att svara på vilka diskussioner som sker i varje enskilt fall. Sen så tycker jag att det är väldigt olyckligt när det blir en diskussion där vi ifrågasätts, säger Lena Glaser som är programdirektör på SVT.