Din fyrhjuling kan bli obrukbar efter nyår

2:15 min

Nu riktas kritik mot att Transportstyrelsen inte informerat tidigare om de nya krav för motorcyklar och fyrhjulingar som gäller från årsskiftet.

Reglerna innebär bland annat man måste ställa på sin motorcykel eller fyrhjuling i fordonsregistret innan nyåret. Annars kan man inte göra det alls efter 1 januari 2017 om fordonet tidigare inte har varit inregistrerat.

Transportstyrelsen har känt till de nya kraven, som kallas Euro 4, sedan 2013 men gick ut med information först den 19 december i år.

Hans Karlsson på Uppsala fritid menar att det var alldeles för sent och tycker att Transportstyrelsen borde skickat ut en påminnelse till de med oregistrerade fordon som berörs.

– Det vore väl lämpligt att de som kan se i sina register direkt vilka det är gör ett utskick till sina kunder och påpekar det för dem. Informationen är under all kritik, säger han.

Hans Karlsson menar att privatpersoner som har köpt maskiner som de tänkt ställa på och köra på allmän väg i framtiden drabbas.

– De har kanske inte ställt på. Vi har till exempel kunder som har tagit sina maskiner till öar. Det finns överhuvudtaget ingen allmän väg på ön och de har tyckt att det var onödigt att ställa på maskinen då, säger han och fortsätter:

– När den typen av kunder tar hem maskinen sen och ska använda den på väg så blir den helt plötsligt inte användbar. Då blir det ju ett problem.

Enligt Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen, beror de nya kraven på att man vill förbättra miljön.

– Det här är förbränningsmotordrivna fordon precis som bilar. Precis på samma sätt som för bilar har vi nu infört gemensamma avgaskrav för Europa, säger han.

Bo Göingberg menar att fordon som har brukats men varit avställda i flera år, inte borde vara aktuella att köra på allmän väg.

– De har kanske brukats i 10-15 år utan att vara påställda. Varför kan man inte fortsätta bruka dem på samma sätt i så fall?

Men om man ska sälja sin motorcykel som inte är påställd, då går det ju inte att ställa på den sedan?

– Nej. Såvida man inte kan få någon slutseriedispens. Men det är knappast aktuellt för ett fordon som har gått oregistrerat i 10-15 år.

Kände inte ni att ni hade en roll på Transportstyrelsen att informera om det här tidigare?

– Vi gjorde bedömningen att huvuddelen av de berörda motorcyklarna står hos importörer och försäljare. Där finns det möjlighet att söka slutseriedispens.

Läs mer: Information om Euro 4 hos Transportstyrelsen