Gentest ledde inte till ändrat beteende

1:40 min

Personer som gentestat sig och fått veta att de har en förhöjd risk att drabbas av cancer ändrade ändå inte sitt beteende. Det visar en amerikansk studie.

I studien har forskarna följt över 1000 personer som betalat pengar för att få veta om de löper någon genetisk risk att få olika typer av cancrar.

I enkätsvar säger de att drivkraften främst var att få reda på om de hade ökad risk att få tjocktarmscancer, prostata eller bröstcancer.

Ingen av deltagarna hade den högsta risken att utveckla cancer. Men hos personer som hade en viss förhöjd risk för att få cancer ledde det ändå inte till några livsstilsförändringar i form av ändrad kosthållning, mer träning eller screening för cancer.

Åsa Grauman, forskarassistent på Centrum for forsknings- och bioetik vid Uppsala universitet, är inte förvånad över resultatet.

– Folk i allmänhet ändrar inte beteende av att bara få information, säger hon. 

Hur kommer det sig?

– Först måste du förstå din risk och uppfatta den på rätt sätt. Många människor är lite för optimistiska, och underskattar risker, säger Åsa Grauman.

Däremot kan en person som har en nära anhörig som har drabbats av cancer överskatta sin risk för att själv bli drabbad, menar hon.  

Men även om det finns en risk för framtida sjukdom, är det svårt att anpassa beteendet för att möta och minska risken.

– Att bygga upp en ny rutin är väldigt mödosamt och energikrävande. Man brukar säga att för att få en ny vana, som att träna eller sluta röka, ska vi ha gjort det åtminstone i sex månader.

Referens: Gray SW "Genomic Testing for Cancer Risk: Results From the Impact of Personal Genomics Study."J Clin Oncol. 2016 Dec 12:JCO2016671503))))