Husen i Sörmland som sticker ut

1:38 min

Modern arkitektur får ofta kritik.

Samtidigt finns det byggnader i Sörmlands län som sticker ut. Det visar de lyssnartips som kommit in till P4 Sörmland.

Eskilstuna och Valla. Flen och Nyköping. Spridningen var stor när lyssnarna skickade in förslag på spännande eller annorlunda byggnader i länet.

P4 Sörmland besökte två av tipsen. Ola Centerblad bor i Valla. I ett byggnadsminnesmärkt torp från 1700-talet.

– Jag tog över huset för femton år sedan från en gammal dam. Hon hade fått lite bud, men ville att rätt person skulle ta över. Det blev jag.

Hur tänker du själv kring framtiden då? Ska du bo kvar?

– Jag har tänkt lite i de banorna, men ska jag sälja så ska jag också sälja till rätt person.

Hur är det att bo i någonting som är byggnadsminnesmärkt?

– Man ska förvalta byggnaden och hålla den i ett skick som gör att folk kan ha en aning om historien. Man kan alltså inte göra vad man vill och riva för att bygga nytt. Man måste lyssna på husets själ, säger Ola Centerblad.

Mitt i Eskilstuna uppförs just nu ett annat lyssnartips. Det är Vulkanen 8. Ett flerbostadshus med 16 lägenheter. Arkitekten Stella Lindstam har tillsammans med kollegor på Tovatt Arkitekter ritat byggnaden.

– Det som är spännande med det här kvarteret är att det finns nyproduktion, men det finns dessutom många årsringar av historien. Därför ville vi addera en nutida årsring och visa att det går att göra riktigt bra arkitektur också idag, säger hon.

Stella Lindstam berättar även att Eskilstuna har många vackra byggnader, men att kvalitén på arkitekturen sjunkit de senaste decennierna.

– När jag flyttade hit för cirka tio år sedan så gick jag runt och hittade otroligt vackra byggnader. Men någonstans runt 1965-1970 så tar det slut. Och det stämmer med resten av samhället då det gick sämre för industrin samtidigt som arbetslösheten ökade. Nu är vi åter på banan. Vi bygger och växer och då har vi möjligheten att bygga riktigt bra arkitektur som håller.