Bättre matvanor som nyårslöfte? Det kan ta tid innan tarmfloran ändras

1:49 min

Det verkar dröja ett tag innan den viktiga tarmfloran förbättras om man går över från en onyttig till en mer hälsosam kost.

Såhär i nyårslöftestider brukar det ju vara en och annan som har planer på att börja äta mer nyttigt. Men även om det kan ha flera olika hälsofördelar byta kost, så finns det en sak som tar tid att ändra på, enligt en ny studie.

Studien visar att det verkar dröja ett tag innan floran av tarmbakterier också ändras till det bättre. Tarmfloreforskaren Elisabeth Norin är inte förvånad över det.

– Jag tror att du så småningom får en nyttigare tarmflora, men det tar tid, säger hon.

Med nyttigare tarmflora menas i det här fallet en rikare tarmflora med fler sorters bakterier. Det är bra för vår hälsa i stort säger Elisabeth Norin. Inte minst för själva matsmältningssystemet.

– När tarmfloran blir störd finns det risk att vissa bakterier växer till för mycket och kanske åstadkommer diarréer eller förstoppning.

Tarmfloran påverkas av vad vi äter, och det är det som amerikanska och italienska forskare nu har utforskat i en studie på möss.

De gav vissa möss tarmbakterier från människor som ätit vad forskarna beskriver som en amerikansk, onyttig diet. Det var en relativt fattig tarmflora.

Andra möss fick istället bakterier från människor med nyttigare kostvanor med färre kalorier och fler näringsämnen. Den tarmfloran var mycket mer varierad.

Sedan testade de att ge mössen olika sorts mat. Trots att möss med den fattigare tarmfloran då fick börja äta nyttigare, så hann det inte bli någon stor förändring i mixen av bakterier under den begränsade tid studien pågick.

Men man behöver kanske inte vara ledsen över om det tar lång tid att förbättra tarmfloran. En annan förhoppning som forskarna har är nämligen att deras studier ska vara ett steg mot att hitta vilka bakterier som är bra. Kanske går de då att använda i kosttillskott i framtiden.

– Speciella youghurtar. Eller, eftersom många bakterier inte kan växa i mjölk, så får det bli safter och sådana saker, säger Elisabeth Norin.

Referens: Nicholas W. Griffin et al. Prior Dietary Practices and Connections to a Human Gut Microbial Metacommunity Alter Responses to Diet Interventions. Cell Host & Microbe 29 december 2016. DOI: 10.1016/j.chom.2016.12.006