Extremisters fäste krymper i Libyen

1:19 min

I Libyen har terrorgruppen Islamiska Statens territorium minskat efter att en ny samlingsregering lyckats ta kontroll över större delar av landet.

Men innan man kan bli av med IS och andra terrorgrupper för gott måste landet byggas upp från grunden, menar Mats Karlsson vid utrikespolitiska institutet.

– Förhoppningen är att det så småningom leder till en gemensam styrning av Libyen och utifrån den styrningen så kan man då hantera de terrorister som fortfarande verkar i landet.

Efter att inbördeskrig utbröt i Libyen och landets ledare Muammar Khadaffi dödades 2011, uppstod ett politiskt kaos i landet.

Det utnyttjades av IS som intog Khadaffis hemstad Sirte förra året. Men i höstas kunde de Libyska styrkorna driva ut IS ur staden.

– I detta kaos har en del fundamentalister förmått att organisera sig själva där folk är rädda, säger Mats Karlsson.

– Libyen har aldrig bildat en stat och Khadaffi som ledde landet under så lång tid gjorde allt för att inte skapa en stat, så när Libyen föll så fanns där ett utrymme för extremister att komma in.

Libyen har plågats av inbördesstrider mellan rivaliserande klaner ända sedan Khadaffi störtades.

Mats Karlsson menar att trots det, så är de ändå  överens om att de vill få bort IS som inte har ett lika starkt fäste i Libyen efter att de drevs ut ur Sirte.

– IS ville skapa territoriell makt, det var ju det som var Kalifat-idén, till skillnad från det mycket mer abstrakta globaliserade al-Qaida.

– Båda institutionerna är mycket mer försvagade idag, men några är fortfarande välorganiserade och planerar attentat, men jag tror att deras utrymme begränsas och när de förlorat territorium, står de svaga, säger Mats Karlsson vid utrikespolitiska institutet.