Putin garanterar vapenvilan i Syrien

1:31 min

Ryssland och Turkiet lovar garantera vapenvilan i Syrien. Det var tidigare i dag som Ryssland offentliggjorde att flera avtal skrivits under som innebär eldupphör i Syrien.

De syriska oppositionsgrupperna, utom de som kopplas till IS, islamiska staten , har skrivit under avtalen, enligt Ryssland.

– Dokumenten om vapenvila skrevs under tidigt i morse och det handlar om 62 000 stridande i den syriska oppositionen, förklarade ryske försvarsministern Sergej Sjojgu, i ett tv sänt möte med ryske presidenten Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov.

Ryssland garanterar att den syriska regimen håller vapenvileavtalet som träder i kraft vid midnatt. Turkiet garanterar motsvarande från de syriska oppositionsgrupperna.

Där ingår inga från terrorgruppen IS, Daesj eller deras allierade. Ändå säger ryske försvarsministern att vapenvilan kommer gälla större delen av Syrien.

Ryssland ska också dra tillbaka delar av sin militär från Syrien, men några exakta uppgifter om hur många har inte offentliggjorts.

– Vi ska göra allt så avtalen når målet med en fullständig fred i Syrien, sade president Putin.

Han sade också att Ryssland kommer föra samtal med andra inblandade i konflikten, som Qatar, Saudiarabien och Jordanien. Egypten har Ryssland redan avtal med.

Iran kommer garantera att den libanesiske Hizbollahgerillan lämnar Syrien. Ryssland säger också att de informerat FN och västländer, som varit inblandade i konflikten.

– Vi hoppas att den nya amerikanska administrationen under Donald Trump kommer bli en del av vårt kollektiv, sade utrikesminister Lavrov.