Han har förlorat två barn - vill nu inge hopp för andra i sin nya bok

1:56 min

Skrivandet blev som ett sorgearbete och ett sätt för Michael Fernquist att bearbeta två stora förluster. Nu delar han med sig av sina upplevelser för att hjälpa andra.

I boken "Fem år på fem dagar" delar Michael Fernquist från Norrsundet med sig av sina upplevelser om hur det är att överleva två av sina barn. 

Hans son Thomas blev sjuk i blodcancer när han var bara var två år och somnade in fem år senare. Hans dotter Nathalie vaknade aldrig ur koman och svävade mellan himmel och jord i fem dagar efter en ridolycka när hon var 15 år. 

– Det är sånt som händer andra, inte mig, inte mina barn.. Det händer inte, det finns inte - inte två gånger. 

Det var sorgen efter att ha mist två barn vid olika tillfällen som drev Michael till att skriva om sina upplevelser. Det började som en typ av självhjälp och han berättar att han var tvungen att skriva ned och läsa meningarna om och om igen för att förstå. 

Men hur överlever en det här?

 – Jag hade två alternativ - överleva eller åka över till Thomas och Nathalie - men det funkar inte så. Om jag ska överleva så gör jag det för min son Simon som är kvar. Men jag måste också leva för min skull så att mitt liv inte hänger på honom.

– Det finns fortfarande celler i kroppen som inte förstår att det sant. 

Hur var det att skriva boken?

– Det var som att läsa någon annans bok. Frågade mig själv "har jag verkligen varit med om det här" men det var då det blev verkligt för mig. 

Men under skrivprocessen så ändrades något - "det handlade mer om att ge någon annan hopp" - och känner att han lyckats med boken om det hjälper någon. 

– Jag skrev också för det är tabubelagt, men jag visar att det går att prata om det. Det är en lång resa i en liten bok.