USA utvisar 35 ryska diplomater

1:20 min

USA utvisar 35 ryska diplomater, skriver New York Times. Det ska vara som svar på att amerikansk personal i Ryssland utsatts för "trakasserier". Diplomaterna har 72 timmar på sig att lämna landet.

– Det här är den mest kraftfulla markeringen från amerikanskt håll, mot Ryssland, sedan kalla kriget. Så många ryska diplomater har inte blivit utvisade sedan mitten av 80-talet, säger Martin Kragh, chef för Ryssland- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt tidningen New York Times ska det här också vara ett svar på anklagelserna om att Ryssland ska ha försök att påverka det amerikanska valet. 

Samtidigt stänger man också två ryska fastigheter i New York och i Maryland, säger en anonym myndighetskälla till Reuters.

Diplomaterna får 72 timmar på sig att lämna landet.

– De har stängt ett par ryska anläggningar där de säger att det pågår spioneri, man inför sanktioner mot ryska underrättelsemyndigheter och några personer på de här myndigheterna, säger Ekots korrespondent i USA Inger Arenander.

Det ryska utrikesdepartementet kallar sanktionerna för kontraproduktiva, och menar att de kommer att skada återuppbyggnaden av bilaterala band. Det skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Inger Arenander tror att det kommer ett svar från Ryssland.

– De kommer säkert utvisa amerikanska diplomater från Moskva.

USA har tidigare sagt att de är "säkra" på att ryska regeringen ligger bakom hackerattacken mot det demokratiska partiet tidigare under hösten. 

President Barack Obama har tidigare sagt att det inte råder några tvivel om att USA måste agera när en främmande regering försöker påverka integriteten i USA:s valsystem.

Samtidigt meddelar USA:s president att en rad sanktioner kommer att riktas mot Ryssland med anledning av de misstänkta cyberattackerna i samband med det amerikanska presidentvalet, rapporterar AFP. 

– De har pekat ut ytterligare två ryssar som delaktiga i dataintrången och lägger sanktioner på dem också, man fryser deras tillgångar i USA, säger Inger Arenander.

Enligt The New York Times kommer sanktionerna drabba två av Rysslands ledande underrättelsetjänster, inklusive minst fyra högt uppsatta militärer.

Ekots korrespondent menar att det här också kommer bli en stor inrikespolitisk fråga i USA, med tanke på att sanktionerna kommer innan republikanen Donald Trump tillträder som president.

– Donald Trump har sagt att han inte tror att Ryssland är ansvarig för de här attackerna. Så det blir ett prov för honom när han tillträder, ska han lyfta de här sanktionerna eller inte, säger Arenander.