Fjällsäkerheten digitaliseras

1:54 min

Efter årsskiftet introduceras en digital tjänst för ökad fjällsäkerhet, som utöver digitala färdmeddelanden innehåller en rad andra tjänster.

Fjällsäkerhetsrådet kommer efter årsskiftet att kunna erbjuda fjällkartan med kompass i mobilen, där det går att peka ut rutter, men även meddela anhöriga om när man beräknar vara tillbaka.

– Kommer en person inte tillbaka på utsatt tid kan polisen regionledningscentral få tillgång till färdmeddelandet. Då går det att se var någonstans den nödställde befinner sig, säger Fjällsäkerhetsrådets samordnare Per-Olov Wikberg.

Ett färdmeddelande är precis vad det låter som. Där berättar man eller skriver ner vad man avser att göra, i vilket område, när man beräknar vara framme eller tillbaka. Har allt gått bra kvitteras meddelandet, om inte så larmas polis eller fjällräddning.

Men det har blivit allt ovanligare med färdmeddelanden. Med den nya tekniken tror man på Fjällsäkerhetsrådet att fler ska berätta om sina fjällplaner.

– Det tror vi. Idag är det lite av spontanberättandet för vänner eller familj om vilka planerna är. Med den moderna tekniken kan man följa personen, vilket underlättar om det behövs hjälp eller sökinsatser, säger Per-Olov Wikberg.

Även om fler väntas nyttja den nya tekniken med färdmeddelanden så räknar Fjällsäkerhetsrådet att det ska leda till färre falsklarm. Den nya tjänsten är beräknas att introduceras i ett par månader in i det kommande året.