Säkerhetsåtgärder i Köln inför nyårsfirandet

Inför nyårsafton riktar medier från hela världen sina blickar mot den tyska staden Köln. Efter förra årets massiva övergrepp på kvinnor under nyårfirandet, har staden och delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen förberett omfattande säkerhetsåtgärder.

1 500 poliser kommer att vara i rörelse i Köln under nyårsnatten. Det är tio gånger så många som förra året då torget framför domkyrkan förvandlades till vad vittnen beskrivit som ett slagfält. I trängseln och kaoset där fyrverkerier sköts åt alla håll, blev mängder av kvinnor omringade och antastade av grupper av unga män, de flesta från nordafrikanska länder.

Många blev också bestulna på pengar och telefoner. Mer än 1 200 anmälningar kom in efter nyårsnatten, hälften gällde sexuella övergrepp.

Kritiken mot polisledningen och de politiskt ansvariga i delstaten Nordrhein-Westfalen har varit massiv för såväl agerandet under nyårsnatten som hanteringen efteråt då många främst skyllt ifrån sig.

I år kan nyårsfirarna i Köln känna sig helt säkra lovar den nytillträdde polischefen. Det blir mer videoövervakning och belysning på offentliga platser. Området runt domkyrkan spärras av och där råder fyrverkeriförbud.

Alla personer ska kontrolleras innan de släpps in på torget.
Efter julmarknadsattentet i Berlin kommer ytterligare betongblock och avspärrningar upprättas för att undvika en möjlig upprepning av lastbilsattacken.

Händelserna i Köln har haft en stark påverkan på opinionen och det offentliga samtalet under det gångna året. Kritiken mot flyktingpolitiken har tilltagit och en känsla av osäkerhet brett ut sig. Det har också underblåsts av politiska krafter på den yttre högerkanten. Både extremhögern NPD och det populistiska AfD ville demonstrera i Köln under nyårskvällen men har inte beviljats tillstånd med motiveringen att polisen inte har resurser att övervaka dem också.