Ryssland utvisar inga diplomater

1:32 min

I går kom beskedet att USA utvisar 35 ryska diplomater. Trots att Rysslands utrikesminister uppmanade Vladimir Putin att svara med samma mynt kommer nu beskedet att inga amerikanska diplomater utvisas.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov uttalade under fredagen att 35 amerikanska diplomater borde utvisas. 31 från ambassaden i Moskva och fyra från konsulatet i St Petersburg. Detta efter att USA utvisat 35 ryska diplomater sedan man påstått att Ryssland gjort dataintrång med anslutning till det amerikanska valet.

– Självklart kan vi inte låta detta förbli obesvarat. Vi föreslår att president Vladimir Putin fattar beslut om att utvisa 31 amerikanska diplomater från Moskva och fyra från St Petersburg, som ett svar på president Obamas beslut att utvisa 35 av våra diplomater från Washington och San Fransisco, sa Sergej Lavrov i rysk tv tidigare idag.

I normala fall brukar beslut om att förklara en diplomat för persona non grata bara annonseras. Men den här gången rekommenderade ryska UD presidenten att ta utvisningsbeslutet och att stoppa amerikanska diplomater från att använda ett sommarresidens på ön Silverskogen i västra Moskva.

Det förekom också rykten under natten att en angoamerikansk skola med 1 200 barn från 60 länder skulle stängas. En skola där också ryska barn går. Men det förnekade ryska UD:s taleskvinna under förmiddagen.
Ryske presidenten fördömer de nya sanktionerna mot Ryssland och att kasta ut ryska diplomater mitt under en intensiv nyårshelg då det är svårt att få flygbiljetter.

"En provokation som söker underminera de rysk amerikanska relationerna", heter det i ett uttalande från Vladimir Putin. Men presidenten kommer alltså inte hämnas med att utvisa några amerikanska diplomater från Ryssland.

Det var på torsdagen som USA:s avgående president Barack Obama meddelade att de 35 ryska diplomaterna hade 72 timmar på sig att lämna landet. Samtidigt utlovade han sanktioner mot Ryssland efter de misstänkta dataintrången i samband med det amerikanska presidentvalet.