"De bestämmer att jag är 18 och skickar mig till Afghanistan"

2:24 min

Oron är fortsatt stor bland hazarerna i Sverige. Trots att Migrationsverket tycker att de är en utsatt grupp kommer de inte behandlas generösare.

När Migrationsverket förändrade säkerhetsläget för Afghanistan nyligen så väcktes det hopp i frågan om att ensamkommande från folkgruppen hazarer skulle få en mer generös asylbedömning. Men enligt myndigheten blir det inte så, ärendena ska fortfarande prövas individuellt.

– Jag vet inte vad jag ska göra. De bestämmer att jag är 18, att jag ska tillbaka till Afghanistan. Har så många problem som jag tänker på just nu, säger Javid Teymori som bor i Kungsbacka, är hazar och har nyligen blivit uppskriven i ålder och ska utvisas.

När Javid fick besked att han får avslag på sin asylansökan och skulle utvisas reagerade han kraftigt. 

– Han blev så förtvivlad att han skadade sin egen hand, säger Kicki som driver ett familjehem i Kungsbacka där Javid bor. 

Det är svåra sårskador som Javid har på handen. Kicki beskriver vad som hände.

När Javid fick veta om beslutet blev han så förtvivlad att han slog handen genom en ruta.

Det hände för lite mer än en månad sedan när Javid fick avslag på sin asylansökan. Migrationsverket bedömde att hans ålder var 18 istället för 16 och beslutade att han skulle utvisas till Afghanistan.

Han har överklagat det och hoppas få stanna, men det nya säkerhetsläget som Migrationsverket nyligen sa var förvärrat verkar inte vara till hjälp för honom eller andra ensamkommande. I den nya rapporten skrev man för första gången att hazarerna är en särskilt utsatt folkgrupp, men enligt Carl Bexelius, biträdande rättschef vid Migrationsverket innebär det inte att det blir lättare att få stanna i Sverige, man kan fortfarande bli utvisad till den del av landet som bedöms som säkrare.

– För den gruppen kommer frågan att kunna ta sig till en annan del av landet vara avgörande, säger Carl Bexelius. 

Ni säger att hazarerna är extra utsatta men ändå är ni beredda att utvisa dem, varför?

– Det finns individuella skäl och det finns en generell utsatthet. Det kom ett avgörande från Europadomstolen i höstas som slog fast att situationen för hazarerna generellt inte är sådan att alla som tillhör den gruppen når upp till kraven för att beviljas skydd. Utan det krävs alltså en individuell bedömning, säger Carl Bexelius. 

För familjehemmet i Kungsbacka känns beskedet tungt.

– Det är förfärligt. Det märkliga i detta är att UD avråder alla svenskar att åka dit, man undrar vilket blod som är rödast, säger Kicki.