SL-chef åtalad för att ha tagit emot mutor

En före detta chef vid Storstockholms lokaltrafik, SL, åtalades på tisdagen för att ha tagit emot mutor av ett bevakningsföretagvid över 20 tillfällen. Bland annat ska företaget ha betalat utlandsresor.

Den för detta chefen på SL hade i sitt arbete kontakt med ett säkerhetsföretag.

Enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz så tog SL-chefen emot mutor av säkerhetsföretaget vid över 20 tillfällen mellan år 1999 och 2002. Bland annat resor utomlands, middagar, alkohol, taxiresor och presenter.

Säkerhetsföretaget ska också ha installerat larm och säkerhetskamera hemma hos den före detta SL-chefen.

Kvitton och e-post bevis
Nils-Eric Schultz säger att mannen ansågs viktig av säkerhetsföretaget eftersom han hade en så central position på SL. Och att han därför ”smörjts” av företaget.

Som bevis finns kvitton. Även e-post visar också att SL-chefen lämnat ut viktiga intern företagsinformation till säkerhetsföretaget inför upphandlingar av väktartjänster.

Sammanlagt fem personer på säkerhetsföretaget är åtalade för bestickning.

Yrkar på fängelse
Nils-Eric Schultz anser att före detta SL-chefen begått ett allvarligt brott, och även om han miste jobbet så kommer åklagren att kräva fängelse som påföljd.

Åklagaren förbereder ytterligare ett åtal eftersom han misstänker att säkerhetsföretaget fått betalt av SL för väktaruppdrag som inte har utförts.

Den före detta SL-chefen nekar till att det ska röra sig om brottsliga handlingar.

Anja Eriksson, Radio Stockholm
anja.eriksson@sr.se