Fler väpnade konflikter under Obamas tid

1:43 min

USA:s militära insatser i omvärlden har blivit fler under Barack Obamas tid som president. När han tillträdde 2009 ärvde han fyra krig från sin företrädare, idag är USA direkt inblandat i sju krig, enligt den så kallade konfliktdatabasen vid Uppsala Universitet.

– När han lämnar är USA inblandat i krig i sju länder. Och i de länderna ser det inte ut som att det i ett kort perspektiv går mot en fredlig lösning. Det ser snarare ut som att det blir värre. Så det är en ganska allvarlig situation som han lämnar efter sig, säger Erik Melander professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

Mindre än ett år efter att Obama tillträtt presidentposten tilldelades han Nobels fredspris och förväntningarna var då höga på hans ambitioner att ta sig an globala kriser. Men åtta år senare ser läget annorlunda ut. De fyra konflikterna han ärvde från sin företrädare har idag blivit sju. Förutom Irak, Afghanistan, Somalia och Pakistan har USA under Obamas mandatperiod påbörjat militära insatser i Libyen, Yemen och Syrien.

Enligt Erik Melander ser situationen i alla dessa länder dyster ut. De senaste tre åren är antalet personer som dör i väpnade konflikter högre än något annat år sedan det kalla krigets slut, med undantag från folkmordet i Rwanda 1994. Och de allra flest dör i länder där USA spelar en aktiv roll - Syrien, Irak och Afghanistan, det enligt siffror från den så kallade konfliktdatabasen i Uppsala som årligen sammanställer data från konflikter runt om i världen.

Trots den dystra situationen menar Erik Melander att man inte kan lägga för stor skuld på Obama. Kritiken bör istället riktas mot militära interventioner som medel för att uppnå fred och säkerhet förklarar han.

– Det viktiga nu tycker jag är att dra lärdomar av att den här typen av krigföring inte verkar fungera. Han fick ärva ett antal väldigt svåra konflikter från sin företrädare, han visste inte riktigt vad han skulle göra med dem och det man försökte fungerade inte så det vi behöver göra nu är att ta ett steg tillbaka och se att det här är inte ett rimligt sätt att främja säkerhet och utveckling, säger Erik Melander.