Jakten fortsätter efter nattklubbsdådet

1:49 min

I Turkiet fortsätter den intensiva jakten på gärningsmannen som dödade 39 nattklubbsbesökare på nyårsnatten. Polisen har i dag släppt bilder på den misstänkte skytten och samtidigt hölls nya begravningar i Istanbul.

39 nyårsfirare dödades på nattklubben Reina i Istanbul. Gärningsmannen lämnade sitt vapen när han efter den sju minuter långa skottlossningen på nyårsnatten lyckades smita från platsen.

Gärningsmannen gick in i lokalen med ett automatvapen efter att ha skjutit en polis och en kvinna i entrén. Därefter sköt han mot alla han såg.

Flera vittnen berättar också om explosioner från handgranater.

Åtta personer har gripits och misstänks nu för någon form av delaktighet i dådet. Detta efter husrannsakningar på flera adresser i Istanbul i går. Däremot uppges skytten fortfarande vara på fri fot.

Bland de döda fanns en kanadensiska, och Kanadas premiärminister Justin Trudeau skickade i natt sina kondoleanser.

Av de identifierade är 24 utlänningar och 11 turkiska medborgare.

Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmuş sade under eftermiddagen att man fortfarande arbetar för att identifiera gärningsmannen.

Och turkisk polis jagar fortfarande skytten som gick in på nattklubben och sköt vilt omkring sig. 700-800 nyårsfirare fanns på klubben vid händelsen.

Polisen har i dag också offentliggjort tre bilder på mannen. Gryniga bilder där han är svår att känna igen.

Terrorgruppen som kallar sig Islamiska staten, IS, har sagt sig ligga bakom dådet, och hyllar gärningsmannen som de menar slog till mot de otrognas näste. 

Vice premiärminister Kurtulmuş sade i dag att attacken utfördes för att skapa splittring i Turkiet, och att de turkiska militäroperationerna i Syrien kan ses som motiv, då de pressat terrorgrupper och de som stödjer dessa.