Uppåt för gotländsk biogas

2:04 min

Efterfrågan på fossilfri biogas ökar på Gotland. Just nu bygger Brogas en ny huvudreaktor, vilket innebär att man kan fördubbla produktionen av biogas.

– Själva huvudreaktorn är på 4500 kubikmeter, där den flytande soppan blandas runt och där mikroberna producerar biogas, säger företagets ordförande Magnus Ahlsten.

Nu ska Brogas bygga ytterligare en reaktor, lite större än dagens.  I dag står gotländsk biogas för ungefär tre procent av allt fordonsbränsle som används på ön. Men efter utbyggnaden kommer siffran att vara ungefär fem procent.

Den ökade efterfrågan står i första hand privatbilister för, men även Region Gotland har ökat sin användning de senaste åren, säger Magnus Ahlsten.

Biogasen tillverkas av avfallsprodukter från lantbruket och livsmedelsproduktion. Men också av hushållens matavfall. Till skillnad från naturgas och andra fossila bränslen är biogasen klimatneutral och bidrar inte till att växthusgaser släpps ut i atmosfären. När gasen har tillverkats återstår biogödsel, som återanvänds.

Brogas ägs av ett antal gotländska lantbrukare och två familjer som startade företaget för fem år sen. Totalt har de investerat nästan 100 miljoner kronor, säger Magnus Ahlsten.

– Det ger många arbetstillfällen. Det ger fossilfritt bränsle. Det ger ökad självförsörjningsgrad och ökad trygghet i framtiden för energin, säger Magnus Ahlsten.