Nybilsförsäljningen fortsatt på rekordnivå

1:36 min

Nybilsförsäljningen av personbilar väntas i år nästan nå upp till fjolårets rekordnivå på runt 1000 per dag. Det enligt en prognos från Bil Sweden.

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, tror att den höga nivån kommer ligga kvar de närmaste åren. 

– Vi tror de kommande fem åren ligger på den nivån. Det är nästa 100 000 fler än snittet för de senaste tio åren, så det är en fantastisk rekordnivå, säger han.

Vad ger optimismen?

– Låg arbetslöshet, bra ränteläge, inga varsel. De flesta som har jobb vet att deras bostäder är mer värda än tidigare, även om de inte realiserar tillgången så vet du att du kanske har en miljon mer i värde. Om det så är sommarhus, bostadsrätt eller ett radhus.

360 000 nyregistrerade personbilar är prognosen för 2017, nästan uppe på fjolårets all-time high. Men om bilbranschen applåderar försäljningssiffrorna totalt sett, är missnöjet desto större vad gäller hur många miljöbilar som säljs. Andelen är knappt 17 procent, berättar Bertil Moldén.

– Vi tycker det går för långsamt, och vi har bara titta på andra länder som varit mer framgångsrika. Norge är ett närliggande sådant.

Bil Sweden menar det ekonomiskt måste löna sig mer att välja miljövänligt. Viktigt inte minst då samtidigt antalet hushåll med två eller tre bilar ökar rätt dramatiskt:

– Under de tre åren 2013 till 2015 har antalet tvåbils-hushåll ökat med 25 procent. Det är en spegling av att försäljningen av begagnat ökar dramatiskt.

Att det måste vara ekonomiskt lönsamt att tänka på miljön, det tycker också taxichauffören och privatbilisten Bernt Helander.

– De flesta vill nog ha betalt för att vara miljövänliga. Man tänker med plånboken, så är det.

Är inte miljön viktigare än pengarna då?

– Jo men folk är sig själva närmast. Det är svårt det där, säger han.