Politisk instabilitet försämrar turkisk ekonomi

1:47 min

De senaste två åren har det gått dåligt för Turkiets turistindustri. De terrordåd som det senaste året utförts i Turkiet har haft en negativ påverkan på turismen och ekonomin.

Men det finns även andra orsaker till att landets ekonomi mattats av, enligt Frida Wallnor, statsvetare och ledarskribent på Dagens Industri.

– Det handlar inte bara om oroligheterna utan det handlar om Erdoğans uttalanden. Han har hånat utländska investerare, och han har kritiserat den egna central banken. Dessutom, signalerna han ger ut, är inte att han håller på att förändras på nåt sätt, utan snarare att han fortsätter att försöka främja sina egna intressen, säger Frida Wallnor. 

Det är tydligt att oroligheterna i Turkiet gjort att det går sämre för turistindustrin i som tidigare bidragit till den turkiska ekonomins tillväxt, enligt Frida Wallnor.

– Det handlar om lite mer än 10 procent av BNP. Det har historiskt varit en viktig faktor för den här positiva trenden, som det har varit i den turkiska ekonomin senaste 10 åren. Men det är väldigt tydligt att turistnäringen har tagit stor skada av terrordåden som har varit. Och redan 2015 backade turismen med åtta procent, säger hon. 

Även researrangörerna har sett en minskad efterfrågan på semesterresor till Turkiet. Researrangören TUI (före detta Fritidsresor) drog ner sin trafik till Turkiet med 40 procent under sommaren 2016 på grund av att färre valde att semestra i Turkiet.

Men att det går sämre för Turkiets turistnäring är bara en del av orsaken till en försämrad ekonomi. Frida Wallnor menar att Turkiets president, Recep Tayep Erdoğans ambitioner att bli maktfullkomlig är en stor riskfaktor för ekonomin, eftersom utländska investerare vänder Turkiet ryggen. Och det ser inte ut att bli bättre.

– Om man ska titta på den politiska situationen så har ändå Erdoğan burits fram av de ekonomiska framgångar som Turkiet har haft de senaste åren. Och jag tror att om det börjar gå lite mer knapert nu framöver så kommer det att ytterligare sätta press på honom.

– Jag tror inte att det kommer att bidra till att han blir mer förutsägbar framöver. Det här är lite grann en ond cirkel skulle jag säga. Att sämre ekonomi göder fortsatt politisk instabilitet, säger Frida Wallnor, statsvetare och ledarskribent på Dagens Industri.