
Därför går bantare upp i vikt igen - trots järnvilja
Ämnesomsättningen sänks när man går ner i vikt. Därför gäller det att aldrig bli tjock, säger överläkare Per Videhult på Överviktsenheten i Västerås.
Tidskriften Obesity publicerade en studie av ämnesomsättningen hos personer som vunnit Biggest Loser, sex år efter deras viktnedgång. Studien visar att deras ämnesomsättning sänkts kraftigt, vilket gör det nästintill omöjligt att hålla den nya, lägre vikten, trots både träning och bra matvanor.
– Det visade sig att deras ämnesomsättning hade gått ner med 27 procent jämfört med när tävlingen började.
Det säger överläkare Per Videhult på Överviktsenheten på sjukhuset i Västerås, som har skrivit om det här i en debattartikel i Läkartidningen.
– Folk blir väldigt provocerade när jag berättar om det här, för man tänker sig att det handlar om järnvilja att gå ner i vikt, men det är ju så att hälften av svenskarna är överviktiga, och vi har ju inte sämre karaktär i dag än vi hade för femtio år sedan. Det här handlar om förändringar i vår miljö som har drivit vikten uppåt, säger Per Videhult.
– Du sätter igång någonting väldigt kraftfullt när du går upp i vikt, för kroppen tror att det här fettet är bra att ha som livförsäkring.
På Överviktsenheten får patienterna rådet att undvika mat med snabba kolhydrater, som pasta, socker, vetemjöl och ris. Detta eftersom insulinet som då frisätts gör att man lagrar energin som fett.
– Äter du mat som ger höga insulinnivåer, då går du upp i vikt. Man får välja mat som inte ger de här höga insulinpåslagen, säger Per Videhult.