Landskrona

Fler väktare ska öka tryggheten i Landskrona

2:22 min

Landskrona stad sätter in fler väktare och fältarbetare på gatorna efter den misstänkt anlagda branden på Anniegården igår kväll.

Ingen människa skadades i branden på Anniegården igår kväll, men kommunen måste nu söka nya lokaler för dagverksamheten där. Nu utökar kommunen antalet väktare och fältarbetare på Landskronas gator. 

– Det behövs mer vuxennärvaro, mer struktur och mer ordning på gator och torg, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Hoppas på fler poliser

– Vi kan konstatera att antalet poliser i vår stad är för litet, säger han.

Strandberg hoppas att tisdagens möte med polisen i Landskrona ska leda till en förstärkt närvaro och att fler brottslingar grips. Branden på Anniegården misstänks vara anlagd men det brann också på Pilängstorget i mellandagarna i slutet av 2016 som P4 Malmöhus rapporterat om.

– Det är en oacceptabel utveckling. Om det är så att branden på Pilängstorget är anlagd så måste de som har gjort det gripas och straffas för det man har gjort, säger Torkild Strandberg.

Mer föräldraransvar

Han tycker också att diskussionen måste upp om föräldrarnas ansvar för barn och ungdomar som skjuter fyrverkerier på stan och beter sig stökigt.

– Jag tycker man har alldeles glömt bort att varenda 15-åring som springer runt och skjuter raketer nattetid när de borde ligga i sin säng, faktiskt har föräldrar som borde kliva fram och ta det här ansvaret.

Kan sådana händelser leda till att politiker måste agera i det förebyggande arbetet?

– Självklart är det så. Jag tror också att föräldraansvaret måste höjas upp. Man kan inte ha 15-åringar som springer runt och skjuter fyrverkeripjäser både på offentliga byggnader och avlönade livräddare, det vill säga brandmän. Det ansvaret är 100 procent föräldrarnas att se till att så inte sker, säger Strandberg.