Förmiddag med Helene Persson

Fälttävlansryttaren Hanna Berg rider mot OS

4:49 min

Hanna Berg från Bjärlöv tävlar i fälttävlan, en av hästsportens tuffaste grenar. Nu har hon siktet inställt på en guldmedalj i OS i Tokyo 2020.

Hanna Berg har haft häst så länge hon kan minnas och tävlat sedan hon var tio år gammal. När hon gjorde sin debut i inomhusfälttävlan i Friends Arena i november slutade hon på en succéartad sjundeplats. Något som borde ha fått fälttävlanslandslagets förbundskapten Fredrik Bergendorff att få upp ögonen för 29-åringen från Bjärlöv.

År 2009 åkte Hanna Berg till norra Tyskland för att jobba med att rida in hästar. Tiden på den tyska hästgården blev tuff men fungerade också som en stor sporre.

– Det var hårt, det var disciplin, men det fick en också att tänka "detta vill jag",

När Hanna Berg efter ett år utomlands kom tillbaka till Sverige visste hon att hon ville satsa på hästarna. På kvällarna tränar hon för egen del och om dagarna driver hon ett eget företag där både hon och hennes anställda rider in ett hästar åt betalande kunder.

– Hemma på gården har vi 20 hästar just nu. De flesta är hästar som behöver ridas till och ridas in till sina ägare, säger Hanna Berg.

Vid sidan av sitt företagande hägrar drömmen om en plats i A-landslaget i fälttävlan. I dagsläget finns hon med i B-truppen men snart väntar en landslagssamling och nya chanser att visa sig värdig inför landslagsledningen. Det närmast hägrande målet för Hanna Berg är EM i fälttävlan som i år hålls under augusti i polska Strzegom. 

Men vägen till toppen är inte spikrak. Mot slutet av en träning under 2014 blev Hanna Bergs häst skrämd och skenade iväg. Hanna blev avkastad och landade platt på ryggen. I vanliga fall har hon alltid kunnat resa sig upp efter ett fall men den här gången kunde hon inte ta sig upp från marken. Hon fick köras till sjukhus där hon snabbt fick hjälp eftersom ridolyckor av hennes art ofta prioriteras. Efter en undersökning kunde läkarna konstatera en fraktur och komprimerad ländkota. Läkaren berättade också för henne att hon skulle få tre månaders ridförbud.

– Jag stortjöt men det var bara att acceptera. Jag fick gå med en speciell korsett och bara gå rakt eller sitta rakt och jag fick inte fresta på den här kotan alls,

Nu är Hanna Berg uppe i sadeln igen och snart drar tävlingssäsongen igång på allvar. I slutet av mars är det tävlingspremiär i Tyskland och därefter följer tävlingarna med en månads mellanrum. Tävlingarna är var för sig delmål i jakten på Hanna Bergs stora dröm, en medalj i de olympiska spelen i Tokyo. Då vill jag rida Quite Survivor, säger Hanna Berg.

Livet som fälttävlansryttare är långt ifrån ett enmansjobb. Bakom kulisserna på tävlingarna finns det en stor stab som betyder väldigt mycket för Hanna Berg.

– Det är allt ifrån de som hjälper mig i stallet i vardagen till hovslagaren, till veterinärer till tränare som står där och tjatar på en. De är jättemånga,