Ryska tv kanaler blickar åt annat håll när vapenvilan i Syrien bryts

2:15 min

När vapenvilan i Syrien bryts och flera av de syriska rebellgrupperna hoppar av vänder officiella ryska tv kanaler blicken åt annat håll, som Mosul i Irak eller östra Ukraina. Och det utlovade fredsmötet i Kazakhstan flyttas hela tiden fram i tiden.

Rossija 24 gör en tillbakablick över hur terrorgruppen IS bombats sedan 2014 och använder arkivbilder, men fokus är inte situationen i Syrien utan framför allt NATO i allmänhet och USA i synnerhet som enligt tv har misslyckats med sin kamp mot terroristerna i IS.

Bland toppnyheterna i majoriteten ryska medier i dag finns inte mycket om den brutna vapenvilan i Syrien. En förklaring är förstås att det råder nyårsledighet och därmed blir det färre officiella kommentarer.
Istället för fokus på Syrien fokuserar tv-nyheterna på USA:s misstag i Mosul i Irak och hur den irakiska armén censurerar nyhetsflödet tillsammans med en snedvriden bild i västliga medier.

Stora medier i USA avslöjar ingenting om de civila som drabbas i Irak, hävdar den ryske tv-reportern.

En rysk militärexpert i St Petersburg kompletterar bilden av USA:s misslyckande i Irak och av medier som döljer fakta.

Samtidigt sägs alltså ingenting om den brutna vapenvilan i Syrien och inte heller något om det som var förstasidesnyhet att Ryssland och Turkiet lyckats få alla parter med på ett eldupphöravtal. Det beskrevs ingående med detaljer om att riktiga fredsförhandlingar skulle hållas i mitten av januari i Kazakstans huvudstad Astana.

Det utlysta mötet har ännu inte fått något säkerhet datum. Enligt det avtalet skulle Ryssland garantera att syrisk militär höll vapenvilan och Iran garantera att hizbollahmilisen lämnade Syrien. Att dessa garantier inte fungerat är ingenting som diskuteras i rysk tv.

Istället för Syrienläget har kriget i Ukraina kommit tillbaka med en rapport om att de som det heter "objektiva" separatisterna i Donetskt och Luhansk rapporterar att de blivit beskjutna från den ukrainska sidan. Även i denna nyhet kommer USA med på ett hörn. Den ryske reportern påstår att Ukraina bröt mot vapenvilan efter att president Petro Porosjenko tillsammans med amerikanske John McCain besökt Mariupol i sydöstra Ukraina.