KD vill höja försvarsbudgeten i år

1:58 min

Kristdemokraterna vill nu höja försvarsmaktens budget redan i år för att stärka den svenska försvarsförmågan.

Bakgrunden är den säkerhetspolitiska osäkerheten som valet av Donald Trump till USAs president innebär i kombination med Rysslands utveckling.

– Det är så att verkligheten har sprungit ikapp försvarsuppgörelsen och det krävs mer pengar för att Sverige ska kunna hantera de militära hoten. Men också för att hantera hoten mot det civila samhället i form av cyberattacker, påverkansoperationer och hot mot vår elförsörjning och livsmedelsförsörjning, säger kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Under slutet av hösten har flera riksdagspartier höjt tonen när det gäller försvarsbudgeten. Bakgrunden är osäkerheten kring Rysslands utveckling och att Donald Trump har villkorat stöd till Natomedlemmar med att han vill se om de satsar tillräckligt på försvaret och Sverige som inte är medlem satsar mindre än våra grannländer.

Nuvarande försvarsbeslut där det ingår en budgethöjning gäller till och med 2020.

I december sa Centerpartiet försvarsbudgeten därefter bör höjas med elva miljarder per år. Kristdemokraterna har tidigare sagt det behövs mer pengar i nästa försvarsbeslut och Moderaterna att det behövs mer pengar från 2020.

I en debattartikel i Dagens Nyheter tar kristdemokraterna ett steg till och vill börja höja anslagen redan i år liksom kommande år. Försvarsmakten måste sedan analysera var de nya pengarna bäst gör nytta, men Mikael Oscarsson har idéer redan nu:

– Vi vet exempelvis att det skulle behöva beställas lastbilar och mer ammunition och det fattas tusentals soldater men också officerare.

Liberalerna och Sverigedemokraterna vill sedan tidigare snabbt höja försvarsanslagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har avfärdat partierna önskemål om anslagshöjningar som en auktion om vem som är bäst på att höja budgeten. I stället måste en ny försvarsberedning först få bedöma läget sedan får man se hur försvaret kan stärkas. Men Mikael Oscarsson håller inte med.

– Jag förutsätter att regeringen inser allvaret och är beredd att höja anslaget. Något alternativ finns inte egentligen. Vår försvarsförmåga är inte tillräckligt bra.